Restorānam “Vincents”, ja tas atrastos kādā pasaules metropolē, noteikti būtu piešķirta prestižā kataloga “Michelin” zvaigzne, uzskata “Michelin” restorānu kritiķis Endijs Heilers, kurš februārī viesojās Rīgā.

Kā aģentūru BNS informēja pasākuma “Profesionāļu dienas”, kurā viesojās Heilers, organizētāji SIA “Reaton Ltd”, restorānu kritiķis vizītes laikā apmeklēja piecus Rīgas restorānus – “Vincents”, “Muusu”, “Bergs”, “Restorāns 3”, “Gastronome” un “Bibliotēka No.1”, novērtējot to atbilstību “Michelin” kritērijiem.

Lielāko atzinību eksperts pauda par restorāna “Vincents” apmeklējumu, norādot, ka šajā restorānā izmantotas izcilas izejvielas un to kvalitāte ir viens no būtiskākajiem kritērijiem, pēc kuriem viņš vērtē restorānus. Kā uzskata Heilers, ja “Vincents” atrastos kādā metropolē, kā piemēram, Londonā vai Parīzē, tam būtu viena “Michelin” zvaigzne.

“Mārtiņa Rītiņa vadītajā restorānā tiek izmantotas izcilas izejvielas – tas uzreiz jūtams, un izejvielu kvalitāte ir viens no būtiskākajiem kritērijiem, pēc kuriem es vērtēju restorānus. Šis restorāns, protams, var atļauties izmantot labākas kvalitātes ārzemju produktus tāpēc, ka cilvēki gatavi tajā atstāt lielākas naudas summas, zinot, ka maltīte ir tā vērta,” atzinis eksperts.

Kā otru labāko restorānu Heilers novērtēja “Bibliotēka No.1”, pēc kura apmeklējuma viņš atzinīgi novērtēja restorānā izmantotos latviešu produktus. Pēc eksperta teiktā, arī šis restorāns ir ļoti tuvu vienas “Michelin” zvaigznes līmenim. Savukārt restorāni “Restorāns 3”, “Muusu” un “Gastronome” kritiķim šķita atbilstoši kataloga “Bib Gourmand” kategorijai, kurā tiek ierindoti augstas kvalitātes ēdināšanas iestādes ar labiem ēdieniem, cenām un nākotnes izredzēm.

Heilers norādīja, lai gan “Michelin” sistēmas kritērijiem un vērtēšanas kvalitātei joprojām ir daudz trūkumu, taču šī joprojām ir nozīmīgākā un vērtīgākā restorānu vērtēšanas sistēma pasaulē, jo tās vietā pagaidām nav labākas. Taču viņa skatījumā tikai ap 24 no patlaban trīs zvaigznes ieguvušajiem restorāniem ir tiešām pasaules klases iestādes, kuras vērts apmeklēt par katru cenu. Aptuveni 12 trīszvaigžņu restorāni viņam šķiet absolūti neiederīgi šajā kategorijā, savukārt atlikušais vairākums ir ļoti labi, bet ne gluži pasaules līmenī.

“Michelin” ceļvedī netiek publicēti restorānu apraksti, bet to nosaukumi, adreses un iegūto zvaigžņu skaits. Vērtēšanu veic anonīmi inspektori, kuri restorānā ierodas papusdienot vai pavakariņot bez iepriekšēja brīdinājuma, un restorāna darbinieki tā arī neuzzina, ka viņus apciemojis “Michelin” vērtētājs. “Michelin” zvaigznes saņēmušo restorānu skaits pēdējo gadu laikā ir būtiski pieaudzis – 2004.gadā trīs zvaigznes bija saņēma tikai 49 pasaules restorāni, bet pērn jau 115.

Jau ziņots, ka “Reaton Ltd” 16.februārī rīkoja lielāko “HoReCa” sektora pasākumu Baltijā – “Profesionāļu dienas”. Pasākumā bija plānota pārtikas produktu izstāde, Latvijas un Eiropas pavāru meistarklases un izglītojošas lekcijas.

“Reaton, LTD” ir daudznozaru kompānija, kuras viens no virzieniem ir pārtikas produktu tirdzniecība un ražošana kopš 1993.gada. Uzņēmuma “Reaton LTD” apgrozījums 2015.gadā bija 40,382 miljoni eiro, bet peļņa – 32 138 eiro. SIA “Reaton Ltd” dibināta 1991.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 300 568 eiro. “Reaton Ltd” īpašnieki ir Boriss Gluhmans – 60,31% un Nataļja Jakovļeva – 39,69%.


Foto: Reinis Strazdiņš

Saistītās tēmas: Endijs HeilersMichelinrestorāns "Vincents"

youtube icon
Abonēt youtube