Foto: maxcekot.com

“Max Cekot Kitchen” ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis vienu MICHELIN zvaigzni. Šis izsmalcinātais restorāns atrodas bijušajā, no sarkaniem ķieģeļiem celtajā, noliktavā pilsētas nomales rūpnieciskajā zonā. Restorāna īpašnieks Makss Cekots pats ir projektējis visu, sākot ar atvērto, stilīga dizaina virtuvi un beidzot ar mēbelēm un traukiem.

Katrs no viņa radošās pārsteigumu ēdienkartes oriģinālajiem ēdieniem sastāv no daudziem elementiem – saldās, pikantās un skābās garšas līdzsvaro viena otru, un gardās mērces lieliski apvieno katru ēdienu. Tomēr viņš joprojām piekopj Latvijas kulinārijas tradīcijas, un dažas tradicionālās receptes un garšas parādās tādos ēdienos kā pelēkie zirņi ar austerēm, pomelo un kolrābjiem. Bieži vien ēdieni tiek pagatavoti no pašaudzētām sastāvdaļām, un Makss daudzus ēdienus pabeidz gatavot pie galda, tāpēc viesi, iespējams, redzēs viņu turpat blakus gatavojam, piemēram, pesto no garšaugiem un zaļumiem, kas izaudzēti viņu dārzā, lai pasniegtu to kopā ar maizi.

Restorāna mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka degustācijas ēdienkarti šajā vietā iespējams nobaudīt, par to samaksājot 150 eiro. Par pieskaņotiem vīniem būs jāšķiras vēl no 150 eiro, bet “premium” pieskaņotajiem vīniem – 320 eiro. Pieskaņoti bezalkoholiskie dzērieni izmaksās 105 eiro.

Trīs Rīgas restorāni ir ieguvuši “Bib Gourmand” – MICHELIN ceļveža atzinību par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu.

“Milda” ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs piesitiens un laikmetīgs noformējums. Knēdeļi – vai tie būtu latviešu pelmeņi, vai lietuviešu cepelīni – ir īsts hits. “Shōyu” ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties. Apkalpošana ir laipna, un telpā valda patīkams rosīgums. “Snatch” pilnveido Rīgas “Bib Gourmand” trio. Ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu tā ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām. Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorāna personāls ir enerģisks un dzīvespriecīgs, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.

Latvijas 2024. gada izlasi papildina 22 restorāni, kas ir pievienojušies iepriekš minētajiem. Tie atrodas gan vēsturiskajā vecpilsētā, gan pie upes, un to stilu izvēle ir ļoti daudzveidīga. Daži no tiem paver skatu uz dārziem un parkiem (“Whitehouse” un “Ferma”), bet vienā no tiem varat nokļūt tieši no pludmales (“36.Line”); pirmais MICHELIN GUIDE atrodas vecā ugunsdzēsēju depo (“Kest”), otrs – bijušajās kazarmās (“3 pavāri”) un trešais – darbojošā alus darītavā (“Zoltners”); ir arī šika, sezonāla vasaras atpūtas vieta “Aqua Luna”, kur skan jaudīga mūzika, valda kluba atmosfēra un paveras skats uz upi.

Ar MICHELIN Zaļo zvaigzni MICHELIN ceļveža restorānu izlasē tiek atzīmēti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi. Šie restorāni piedāvā ēdienus, kuros kulinārijas izcilība apvienota ar teicamu, videi draudzīgu attieksmi, un tie ir iedvesmas avots gan kaislīgiem gardēžiem, gan viesmīlības nozarei kopumā.

Pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta MICHELIN Zaļā zvaigzne, ir “Pavāru māja”, kas atrodas bijušajā dzemdību nama ēkā Līgatnes ciemata nomalē. Šeit viesi tiek aicināti atpūsties jaukā dabas ainavu vērošanas dārzā – vietā, kur pirms maltītes baudīšanas var apsēsties, ieklausīties un vērot. Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem. Četru ēdienu pusdienas un sešu ēdienu vakariņas tiek gatavotas no produktiem, kas ir pieejami konkrētajā dienā.

Tāpat MICHELIN atklājis savu pirmo restorānu izlasi MICHELIN ceļvedim Latvijā. Ceļvedī ir ieteikti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un septiņi ārpus tās. To starpā ir viens restorāns ar vienu zvaigzni, trīs “Bib Gourmand” restorāni un 22 citi ieteicamie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar MICHELIN Zaļo zvaigzni.

Lasiet arī: Valtera Frīdenberga mīļotā beidzot izpildījusi mūziķa pēdējo vēlēšanos

MICHELIN zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

Saistītās tēmas: Max Cekot KitchenMichelinRestorāni

youtube icon
Abonēt youtube