Kopš Irākas bruņotie spēki uzsākuši Mosulas rietumu atbrīvošanas operāciju, no šīs pilsētas daļas un tuvīnajiem ciematiem aizbēguši aptuveni 8000 cilvēku, otrdien pavēstīja ANO humānās palīdzības aģentūra (OCHA).

Lai tiktu galā ar pieaugošo cilvēku skaitu, kas pamet Mosulu, tiek paplašinātas nometnes, apliecināja OCHA.

Cilvēki, kas bēg no Mosulas rietumiem, “bieži vien ir novārgušu un dehidrēti”, norādīja organizācija, piebilstot, ka aptuveni 250 000 varētu bēgt no kaujām tuvāko dienu laikā.

Daudzi Rietummosulas iedzīvotāji pārcietuši traumas, bet vismaz 75 cilvēkiem līdzās frontes līnijai sniegta mediķu palīdzība, apliecināja organizācija. 750 000 civiliedzīvotāju, kas joprojām atrodas Mosulas rietumos, ir “bezcerīgā situācijā”, ņemot vērā, ka piegāžu maršruti, no kuriem svarīgākais savienoja Mosulu ar Sīriju, ir pārrauti.

Ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu irākiešu spēki 19.februārī uzsāka Rietummosulas atbrīvošanas operāciju, un līdz šim “Islāma valsts” džihādistiem ir atkarojuši starptautisko lidostu un plašo armijas bāzi tai līdzās, kā arī vairākus rajonus Mosulas rietumdaļas dienvidos. Irāka Austrummosulu pasludināja par “pilnībā atbrīvotu” janvārī – pēc trīs mēnešus ilgām kaujām.

“Islāma valsts” kontrolē teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur “kalifātu” un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī ir uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: bēgļiMosulaOCHA

youtube icon
Abonēt youtube