Mēs visi reiz esam to piedzīvojuši, kad stundām ilgi svaidāmies pa gultu un nekādi nespējam iemigt, kaut arī esam ārkārtīgi noguruši. Neviļus piezogas arī nemiers par to, kā jel pamodīsies, kad skarbi nozvanīs modinātāja zvans un tu vienkārši tur gulēsi, mēģinot saskaitīt, cik tad stundas ilgs sanācis šis caurais miegs.

Tu jau noteikti esi dzirdējis par mūžseno līdzekli – glāzi silta piena, kas liks iemigt teju vai momentā. Bet vai tiešām šis mīts ir tikai mīts vai arī tajā ir kāda daļa patiesības?

Lūk, pieci dzērieni, kuri, pēc zinātnieku domām, savu īpašību dēļ spēs palīdzēt iemigt.

♦ Jā, silts piens!

Patiesībā šis nav nekāds mīts, un ir zinātniski pierādīts, ka silts piens ir lielisks pirmsmiega dzēriens, kurš palīdzēs ieslīgt miegā. Pienā ir augsts aminoskābju, precīzāk, triptofānu līmenis, kas atrodams arī produktos ar augstu ogļhidrātu daudzumu. Triptofāns ir iemesls, kādēļ pēc kārtīgas maltītes jūtamies miegaini. Kad triptofāns nonāk organismā, tas pārtop melatonīnā, kas regulē mūsu organisma vēlmi gulēt. Tātad – dzersim pienu, uzņemsim triptofānu, kas pēcāk pārstrādāsies melatonīnā, kurš mums liks aizmigt.

♦ Kokosriekstu ūdens

Vēl viens pārsteidzošs līdzeklis, kas veicinās miegainību, ir kokosriekstu ūdens. Bieži tiek uzskatīts, kas tas tieši veicina enerģijas veidošanos, tomēr eksperti uzskata, ka nevajag ticēt katrai reklāmai, kas nonāk pie tevis. Kokosriekstu ūdenī atrodamas vairākas vielas, kas veicina miegainību. Tas ir bagātīgs kālija un magnija avots, kas zināms, ka atslābina muskuļus. Tajā ir arī B vitamīns, kas mazina stresu. Jāteic, lieliska kombinācija, ja meklējam variantus, kā iemigt.

Drink-a-glass-of-coconut-water-after-the-sauna-to-restore-your-electrolyte-balance

♦ Zaļā tēja bez kofeīna

Parastā zaļā tēja ir lielisks dzēriens, kas mūs uzmundrina un ļauj būt produktīvākiem, taču, ja baudīsim šo tēju pirms miega un īpaši tad, ja tā ir bez kofeīna (jā, tādas arī ir nopērkamas), tad tā, savu lielisko īpašību dēļ (satur aminoskābi L-teanīnu, kas mazina stresu un veicina labu miegu) ļaus nodoties miega priekiem bez problēmām.

green tea ThinkstockPhotos 597654354

Tāpat svarīgi atcerēties, ka pirms miega būtu jāizvairās ēst dažādus treknus, neveselīgu ēdienus (tā sauktos junk food) – čipsus, burgerus, frī utt. To sagremošanai nepieciešama papildu kuņģa sula, līdz ar to ķermenis nopietni strādās, neļaujot atslābt. Aizmirsti arī par smagiem, ceptiem ēdieniem.

Noteikti jāaizmirst par dzērieniem, kuru sastāva ir kofeīns.


Foto: iStock

Saistītās tēmas: Bezmiegskokosriekstu ūdenssilts pienszaļā tēja

youtube icon
Abonēt youtube