Galvenais humānās palīdzības sniedzējs prokrievisko separātistu ieņemtajā Ukrainas austrumu daļā trešdien paziņoja, ka ir apturējis savu darbību šajā teritorijā.

Ukrainas miljardiera Rinata Ahmetova labdarības fonds ir dalījis pārtiku un citu palīdzību iedzīvotājiem separātistu kontrolētajā teritorijā, kura vairumam starptautisko palīdzības organizāciju ir nepieejama.

Ahmetova fonds trešdien paziņoja, ka tā darbs šajā reģionā ir paralizēts pēc tam, kad separātisti Doņeckas pilsētā bloķēja piekļuvi Ahmetova futbolkluba “Šahtar” arēnai, kurā 2012.gadā tika rīkotas Eiropas futbola čempionāta spēles, bet kas tagad kalpo par humānās palīdzības noliktavu.

Centieni bloķēt fonda piekļuvi saviem objektiem Doņeckā “ir draudi Donbasa civiliedzīvotāju dzīvībām, kuri kļuva par bruņotā konflikta ķīlniekiem un atradās uz izdzīvošanas robežas Eiropas sirdī 21.gadsimtā,” teikts fonda paziņojumā.

Fonds informēja, ka ir izdalījis vietējiem iedzīvotājiem vairāk nekā 11 miljonus pārtikas paciņu.

Kaujās starp Krievijas atbalstītajiem separātistiem un Ukrainas spēkiem kopš 2014.gada ir nogalināti vairāk nekā 9800 cilvēku. Separātisti neļauj piegādāt Ukrainas humāno palīdzību savā teritorijā un pēdējos mēnešos ir aizlieguši tur darboties praktiski visām starptautiskajām organizācijām.

Separātistu teritorijai palīdzību piegādājusi arī Krievija, bet dažas no šīm piegādēm ir nonākušas separātistu rokās. Atšķirībā no Ahmetova pārtikas paciņām Krievijas palīdzība nav sadalīta tieši iedzīvotājiem.

Separātisti vēršas pret Ahmetovu vairākas nedēļas pēc tam, kad ukraiņu nacionālisti sāka transporta blokādi pret separātistu reģionu, padarot neiespējamu preču kustību starp separātistu un Ukrainas valdības kontrolētajām teritorijām. Ahmetovam pieder fabrikas un ogļraktuves abās frontes pusēs.

Separātistu pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Aleksandrs Zaharčenko trešdien paziņoja, ka, atriebjoties par blokādi, separātisti ir pārņēmuši 40 fabrikas un ogļraktuves, kuras maksājušas nodokļus Ukrainai un tirgojušās ar Ukrainu, tostarp Ahmetovam piederošās.

 


Foto: news-front.info

Saistītās tēmas: Labdarības FondsRinats Ahmetovs

youtube icon
Abonēt youtube