Šā gada marta beigās apbalvos skates “Gada labākā būve Latvijā 2016” uzvarētājus, informēja Latvijas Būvnieku asociācijas pārstāve Aija Zūle.

30.martā no plkst.9 līdz 21 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks “Būvniecības diena”. Visu dienu nozares praktiķi, mācībspēki, valsts un pašvaldību institūciju un sabiedrisko organizāciju pārstāvji dalīsies zināšanās, pieredzē un diskutēs par atbildību, kvalifikāciju un kvalitāti būvniecībā. “Būvniecības dienas” kulminācija būs gada notikums būvniecībā – skates “Gada labākā būve Latvijā 2016” fināls un uzvarētāju apbalvošana.

Būvniecības nozares sabiedrisko organizāciju organizētajā “Būvniecības dienā” aicināts piedalīties ikviens interesents par būvniecību. “Būvniecības dienā” notiek profesionāļu dialogs par atbildību, kvalifikāciju un kvalitāti, tiek izzinātas jaunākās tehnoloģijas un svinēti svētki, jo tiek nosauktas Latvijas labākās būves un nozare godina labākos no labākajiem Latvijas būvniekiem – skates “Gada labākā būve Latvijā 2016” uzvarētājus.

Žūrija, kuras sastāvā ir 33 būvniecības industrijas nevalstisko organizāciju izvirzīti pārstāvji – praktiķi un mācībspēki, jau ir izvirzījuši finālam labākās Latvijas būves piecās nominācijās.

Nominācijā “Publiskā jaunbūve” finālam izvirzīti bērnudārzs un skola (“Exupery International School”) Piņķos, Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrs – bibliotēka “Sala”, Olaines cietuma dzīvojamā korpusa ēka un resocializācijas centra pārbūve, saieta nams Lāčplēša ielā Rīgā un AS “Latvijas valsts meži” birojs Dundagā.

Nominācijā “Pārbūve” finālā iekļuvuši Rīgas motormuzeja 1.kārta, Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā, Olaines 1.vidusskolas bibliotēka, Nacionālo bruņoto spēku kājnieku skolas kazarmas Alūksnē, Līvbērzes vidusskolas zēnu mājturības ēka un viesnīca “Kuršu krogs” Lībagu pagastā, Talsu novadā.

Nominācijā “Restaurācija” finālā par balvu sacentīsies Rīgas doms un tornis, Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas Romas katoļu baznīcas zāles griesti un otrā stāva sienu apdares, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja dienvidu gala sienas zelmiņš, rietumu fasāde un astrolābijs, kā arī Kuldīgas vecais rātsnams.

Nominācijā “Inženierbūve” finālā iekļuvuši Biķernieku kompleksās sporta bāzes sacīkšu trases posms Rīgā, valsts galvenā autoceļa A9 Rīga (Skulte)-Liepāja posma no 24,4.kilometra līdz 38,18.kilometram segas rekonstrukcija, ieskaitot Kalnciema tilta pārbūvi, kā arī Menčupītes tilts Kocēnu novadā.

Savukārt nominācijā “Ainava” finālam izvirzīti bērnu rotaļu laukuma pārbūve Centrālajā parkā, Daugavpilī, kā arī Lielā laukuma Ventspilī pārbūve un strūklakas “Fregate Valzivs” jaunbūve.

“Iespējams, ka šogad pirmo reizi 19 gadu laikā, kopš notiek skate “Gada labākā būve Latvijā”, tiks piešķirta gada lielā balva, kā paredzēts konkursa nolikumā, bet to noteiks fināls. Šogad skatē piedalās patiesi izcilas būves,” spriež skates “Gada labākā būve Latvijā 2016” žūrijas komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grinbergs.

Skate “Gada labākā būve Latvijā” notiek jau deviņpadsmito reizi, bet “Būvniecības diena” – trešo.

“Būvniecības diena” par brīvu ir pieejama ikvienam interesentam. Tas ir nozares profesionālo organizāciju, nozares ministriju, pašvaldību un ikviena skates dalībnieka ieguldījums sabiedriskās diskusijas veicināšanā par būvniecību un Latvijas būvniecības attīstībā.

“Būvniecības diena” sāksies ar skates “Gada labākā būve Latvijā 2016″ trešo kārtu – finālu. Pirmajās divās skates kārtās nozares sabiedrisko organizāciju veidota žūrija izvērtēja skates dalībnieku iesniegtos dokumentus un devās vērtēt būves klātienē. Skates trešā kārta ir publiska – būvju komandas: pasūtītāji, projektētāji un būvnieki žūrijai un citiem interesentiem stāsta par būves tapšanas procesu un atbild uz žūrijas jautājumiem. Tikai pēc vairākkārtīgas rūpīgas izvērtēšanas un apspriedēm žūrija apkopo rezultātus un pieņem lēmumu, kuras no būvēm ir pelnījušas godalgas.

Kamēr žūrija meklēja un izvērtēja Latvijas labākās būves, bērni visā Latvijā, piedaloties skates organizatoru konkursā “Mana novada dārgakmens – jaunā būve”, zīmēja sava ciemata un pilsētas 2016.gadā uzbūvētās un atjaunotās skaistās būves: ceļus, tiltus, mājas, laukumus. Bērnu zīmējumi būs apskatāmi “Būvniecības dienā”, bet labākie tiks publicēti gadagrāmatā “Gada labākā būve Latvijā 2016”, kuras svinīga atvēršana arī ir viens no 30.marta notikumiem.

“Būvniecības dienas” otrajā daļā būvnieki dalīsies pieredzē, notiks diskusijas, kurās piedalīsies nozares eksperti, praktiķi, mācībspēki, dažādu organizāciju pārstāvji, studenti un interesenti par būvniecību. “Tēmas ir pašas aktuālākās, ar kurām saskaras būvnieki ikdienā,” uzskata Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume.

Darbs noritēs četrās sekcijās: “Atbildība un kvalifikācija koka ēku projektēšanā un ražošanā, koksnes izmantošanas tehniskie un tehnoloģiskie aspekti, mūsdienu koka tiltu konstrukciju projektēšanā”, “Būvkonstrukciju projektēšana atbilstoši labākajai pasaules praksei un iespējām šādu praksi īstenot Latvijā, saliekamā dzelzsbetona projektēšana un metāla konstrukciju projektēšana Skandināvijā”, “Atbildība un kvalifikāciju būvmateriālu ražotāju un piegādātāju vidū, ēku automatizācijas sistēmas”, “Pasūtītāja atbildība. Būvuzņēmēja atbildība. Atbildība vai bezatbildība apdrošināšanā”.

Saistītās tēmas: ApbalvošanaGada BūvelaureātiSkate

youtube icon
Abonēt youtube