Eiropas Savienības (ES) Tiesa, izskatot lietu par kādas sīriešu ģimenes centieniem nokļūt Beļģijā, otrdien nosprieda, ka dalībvalstis var atteikt īstermiņa humānās vīzas cilvēkiem, kas cenšas ieceļot, lai pieprasītu patvērumu.

Luksemburgā bāzētā tiesa lēma par sliktu kādai Sīrijas Alepo pilsētas ģimenei, kas oktobrī bija vērsusies Beļģijas vēstniecībā Libānā ar lūgumu piešķirt tai vīzas humānu apsvērumu dēļ.

“Jā! Mēs uzvarējām!” tviterī ierakstījis Beļģijas imigrācijas ministrs Teo Frankens, kurš iepriekš tika brīdinājis, ka nelabvēlīgs lēmums pavērs vārtus nekontrolētai imigrācijai.

Tiesa otrdien lēma pretēji tās vecākā jurista agrākām rekomendācijām, ka sīriešu ģimene būs pakļauta necilvēcīgas izturēšanās riskam, ja tā paliks Sīrijā.

“Atbilstoši ES tiesībām dalībvalstīm nav pienākuma piešķirt vīzas humānu apsvērumu dēļ personām, kas vēlas ierasties to teritorijā ar nodomu lūgt patvērumu, tomēr tās var brīvi to darīt, pamatojoties uz saviem nacionālajiem likumiem,” atzina tiesa.

ES vīzu kodekss tika pieņemts, balstoties Eiropas līgumā, kas pieļauj iecerēto uzturēšanās laiku ne ilgāku par trim mēnešiem.

“Tomēr sīriešu ģimene iesniedza pieteikumu vīzas saņemšanai uz humāna pamata ar nodomu Beļģijā pieprasīt patvērumu un attiecīgi uzturēšanās atļauju, kas pārsniedz 90 dienas,” norādīja tiesa.

Ļaujot trešo valstu pilsoņiem iegūt ieceļošanas vīzas, lai saņemtu starptautisko aizsardzību ES valstī pēc pašu izvēles, tiktu “grauta” bloka patvēruma sistēmas “vispārējā struktūra”.

Vēl sestdien Beļģijas televīzijā Frankens brīdināja, ka nelabvēlīgs spriedums būtu “bīstam precedents”, kas liegs Beļģijai sargāt savas robežas.

“Tas izraisītu desmitu tūkstošu cilvēku straumes uz mūsu konsulātiem Beirūtā un Ankarā,” viņš piebilda.

Ministrs otrdien ar atvieglojumu tviterī ierakstīja: “ES Tiesa apliecinājusi ļoti skaidri: ES valstīm atbilstoši ES tiesībām nav pienākuma izsniegt humānās vīzas.”

Saistītās tēmas: bēgļiESTiesaVīzas

youtube icon
Abonēt youtube