Vācijai un Turcijai ir jāstrādā, lai soli pa solim atjaunotu pēc vairākiem strīdiem sabojātās attiecības, trešdien paziņoja Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls, vienlaicīgi brīdinot Ankaru, ka jebkādi salīdzinājumi ar nacistiem ir sarkanā līnija, ko nedrīkst pārkāpt.

Ministrs uzsvēra, ka trešdien sarunās Berlīnē viņš savam Turcijas kolēģim Mevlitam Čavušolu ir “skaidri paziņojis, ka nacistu laika salīdzināšana ar mītiņu atcelšanu vai likuma varu Vācijā ir aizliegti”.

“Abām pusēm ir atbildība vienkārši nepārkāpt noteiktas sarkanās līnijas, un salīdzinājumi ar nacistisko Vāciju ir viens no tiem,” norādīja Gabriēls.

Neskatoties uz viedokļu atšķirībām dažādos jautājumos, “dialogam nav alternatīvas, jo tas ir vienīgais veids, kā mēs soli pa solim varam atgriezties pie normālām un draudzīgām attiecībām”, piebilda ministrs.

Tikmēr Čavušolu otrdien Vācijā aicināja šo valsti nesniegt Turcijai pamācības par demokrātiju un cilvēktiesībām.

Vācijas vietējās varas iestādes pēdējā laikā ir atcēlušas vairākus plānotus mītiņus ar Turcijas valdības pārstāvju piedalīšanos, kuros bija iecerēts gūt Vācijā dzīvojošo Turcijas vēlētāju atbalstu aprīlī gaidāmam referendumam par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanu.

Erdoans nedēļas nogalē turklāt pielīdzināja Turcijas valdības pārstāvju mītiņu aizliegšanu Vācijā “nacistu praksei”.

Spriedzi abu valstu attiecībās pastiprinājusi arī vācu laikraksta “Die Welt” žurnālista Deniza Jidžela aizturēšana Turcijā aizdomās par teroristu propagandas izplatīšanu.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: Politiskais strīdsZigmārs Gabriels

youtube icon
Abonēt youtube