ēc biedrības “Latgalieši” iniciatīvas, Rēzeknē iesākti būvniecības darbi piemiņas vietas izveidei par godu 1917. gada Latgales kongresa simtgadei. Pēdējo nedēļu laikā Latgales sabiedrībā sākušās plašas diskusijas par uzrakstiem, ko plānots izveidot uz pieminekļa un kādā latviešu valodas rakstu formā tas būtu darāms.

Pieminekļa uzstādīšanas darbus koordinē Rēzeknes pilsētas dome. Tā paredz, ka uz topošā pieminekļa varētu iegravēt Raiņa vārdus – “I Kurzeme, i Vidzeme, i Latgale mūsu”. Savukārt paskaidrojošais teksts paredzēts latgaliešu literārajā rakstu valodas formā, Pētera Stroda ortogrāfijā – “1917. goda 26. un 27. aprelī p. v. st. itymā vītā kinoteatrī “Diana” nūtyka Pyrmais Latgolas latvīšu kongress, kas lēme par apsavīnōšonu ar Kūrzemi un Vidzemi”. Arī šo uzrakstu atbalsta Rēzeknes domas Kultūras komisija.

Vairākas latgaliešu sabiedriskās organizācijas ir izsacījušas savas pārdomas un ierosinājumus pieminekļa uzstādīšanas sakarā. Biedrība “Latgolys Studentu centrs” atklātā vēstulē aicina novērst nepilnības pieminekļa tekstā, kas paredzēts latgaliešu literārajā rakstu valodā. Savukārt biedrība “Latgolys Saeima” lūgusi lietot latgaliešu rakstu valodu kā pieminekļa uzrakstu pamatvalodu. Biedrības “Latgaļu sāta” pārstāvji aicina Raiņa citāta vietā izmantot kādu no Franča Trasuna domu graudiem.

 


Foto: pimyusimlatgola

Saistītās tēmas: LatgalePiemineklis

youtube icon
Abonēt youtube