Foto: SaraLeeBranch/Flickr

Rīgas domē apsver rakstnieka Viļa Lāča pieminekļa Meža kapos pagriešanu vai pārvietošanu. Savulaik piemineklis Lācim – zvejnieka dēls uz bangojoša viļņa fona – tika uzstādīts tikai ar vienu mērķi, aizsegt skatu uz Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekli, atsaucoties uz “Latvijas Televīzijas” raidījumu “Panorāma”, vēsta lsm.

Ar ierosinājumu pieminekli Vilim Lācim pagriezt 90 grādu leņķī vai demontēt nācis klajā arhitekts Andrejs Ģelzis. Viņš vēstulē Rīgas domes pieminekļu padomei norāda, ka Lācis ir pretrunīga personība Latvijas vēsturē, kura piemineklis Meža kapu alejā nedrīkstētu aizsegt Čakstes pieminekli.

Rīgas domnieki apsekojuši pieminekli, un jau tagad esot skaidrs, ka pieminekļa pagriešanu “zvejnieka dēls” neizturētu, jo tā pamatus skāris laika zobs.

Tādēļ tagad vienīgais risinājums varētu būt Lāci pārbedīt pie pārējiem ģimenes locekļiem, kur jau viņš atdusējies līdz 1974. gadam, kad tika vēlreiz apglabāts pieminekļa pavēnī, bet piemineklim meklēt citu vietu.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas vadītājs Viesturs Zeps (“Latvijas attīstībai”) norāda, ka pašvaldība mēģinās sazināties ar radiniekiem, lai vienotos par Lāča pārbedīšanu un pieminekļa pārvietošanu pilsētvidē.

Tikmēr vēsturnieks Juris Ciganovs norāda, ka Staļina laikos Lācis bija gan iekšlietu ministrs, gan Ministru padomes priekšsēdētājs. Viņš deva rīkojumu par vairāku sabiedrībā pazīstamu pirmās brīvvalsts personu izsūtīšanu 1940. gadā. Un pats galvenais – viņš parakstīja liktenīgo rīkojumu par 10 000 ģimeņu deportāciju 1949. gadā. “Lāča devums literatūrā ir neapšaubāms, bet nevar noliegt – viņš kā politiskais darbinieks izpaudās Latvijas okupācijas brīdī. Viņš ir kolaborants un piedalījās neatkarīgās Latvijas likvidēšanā,” saka vēsturnieks.

Lasiet arī: Petraviča: ZZS piedāvā divām trūcīgām pensionārēm kļūt par lesbietēm

Ja tiks saņemta piekrišana no ģimenes locekļiem un pieminekļa ekspertiem, tad ekshumācija un pieminekļa pārvietošana varētu notikt jau nākamgad.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube