Šī nacionāli konservatīvā valdība koncentrējas uz reformām un nacionālām interesēm, šodien, atskaitoties Saeimai par valdības paveikto, sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis uzsvēra, ka valdības darba prioritātes nav mainījušās. Tās ir tautsaimniecības attīstība, uzņēmējdarbības vides pilnveidošana līdz izcilībai, izglītības un veselības aizsardzības sistēmas reforma, valsts aizsardzības spēju stiprināšana, demogrāfijas politika un ģimeņu atbalsta pasākumu ātrāka ieviešana.

“Šīs nacionāli konservatīvās valdības vēstījums ir izsakāms dažos vārdos – reformas un nacionālās intereses,” uzvēra premjers. Reformas paredzētas un tiek īstenotas vairākās nozarēs, piemēram, nodokļu politikā, izglītībā, veselības aprūpē, tautas ataudzes veicināšanā. Savukārt nacionālās intereses ir Latvijas dalība NATO, Eiropas Savienībā, bet tā ir arī spēja reaģēt uz negaidītiem pavērsieniem starptautiskajā politikā.

“Būsim latvieši neatkarīgi no tā, kādā valodā mēs runājam mājās. Latvietis skan lepni,” turpināja valdības vadītājs.

Kučinskis uzskata, ka šī valdība ir pierādījusi, ka tā spēj strādāt kā komanda. “Šajā valdībā vairs nevar norobežoties un palikt vienas nozares vai ministrijas kompetences ietvaros, ministrijas nedrīkst konkurēt, tām ir jāsadarbojas,” akcentēja politiķis.

Premjers arī piebilda, ka, pārlasot ziņojumu par valdības paveikto un iecerēto darbību, viņu nedaudz pārņēma “deja vu sajūta”. Jo daudzas ziņojumā minētas lietas jau tika darītas zināmas Saeimas deputātiem un sabiedrībai valdības atskaitē, kur tika prezentēta pērn gada nogalē.

Runājot par tautsaimniecību, Kučinskis uzvēra lietas, kuras “ir uzskatāmas par panākumiem”. Piemēram, Latvija dažādos starptautiski atzītos konkurētspējas mērījumos ir sasniegusi ļoti augstas vietas.

Valdības vadītājs kā prioritāti minēja arī ēnu apkarošanu. “Stingri palieku pie sava uzskata, ka tas ir valsts nacionālās drošības jautājums. Tajā nevar būt ne kompromisu, ne atkāpju vai kaut kāda klusa lietu nokārtošana,” sacīja premjers.

Viņš esot pārliecināts, ka Valsts ieņēmumu dienestā turpināsies reformas, kuru mērķis ir izveidot modernu, efektīvu institūciju, kurā jebkurš Latvijas uzņēmējs un Latvijas iedzīvotājs redzētu labvēlīgu partneri, kurš būdams laipns stingri pieturas pie likuma burta un gara.

Politiķis arī minēja priekšlikumus nodokļu sistēmas reformai un aicināja deputātus rūpīgi izvērtēt nodokļu reformas saturu, kā arī izteikt piedāvājumus iespējamām izmaiņām.

“Nepārspīlēšu, ja sacīšu, ka šis brīdis ir vispiemērotākais nodokļu sistēmas reformēšanai. Eiropas fondi tuvākajos gados būtiski sekmēs Latvijas ekonomikas attīstību. Kas būs pēc tam, mēs šobrīd nezinām. Tāpēc ir jāizmanto šī vēsturiskā iespēja. Latvija nedrīkst nokavēt,” uzsvēra Kučinskis.

Viņš runāja arī par izglītības sistēmas reformām, skaidrojot, ka daži pirmie soļi jau ir sperti, bet lielākais darbs vēl ir priekšā. “Es diezgan bieži domāju par ministru Kārli Šadurski (V), vai es gribētu būt viņa vietā. Būtu grūti. Novēlu viņam gana apņēmības un spēju iet uz priekšu par spīti visam. Virziens ir skaidrs, tā ir skolu tīkla optimizēšana jeb saucot lietas īstajos vārdos skolu skaita samazināšana,” teica valdības vadītājs.

Viņš minēja arī veselības aprūpes reformām, piekrītot, ka nozarei vajag vairāk līdzekļu. Vienlaikus Kučinskis akcentēja, ka valdība nozarei prasa reformas un skaidrību, kur nauda paliks.

Viena no valdības prioritātēm, par kuru pēdējā laikā bieži atgādina sabiedrotie ir valsts drošība un aizsardzības budžets. “Nešaubos, ka jau 2018.gada budžetā valsts aizsardzībai tiks piešķirti 2% no iekšzemes kopprodukta,” teica premjers.

Kā ziņots, Saeima šodien pulcējas uz ārkārtas sēdi, lai uzklausītu premjera ziņojumu par valdības paveikto un iecerētajiem darbiem.

 


Foto: BNS

Saistītās tēmas: KučinskisValdība

youtube icon
Abonēt youtube