Latvijā šā gada februārī, salīdzinot ar otro mēnesi pērn, bija trešais augstākais inflācijas rādītājs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas biroja “Eurostat” dati.

Patēriņa cenas Latvijā – tāpat kā Lietuvā – pagājušajā mēnesī bija par 3,2% augstākas nekā februārī pērn. Lielāka inflācija bijusi vien Igaunijā (+3,4%) un Beļģijā (+3,3%).

Kopumā gada inflācija februārī reģistrēta visās 27 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati. Zemākais gada inflācijas rādītājs pagājušajā mēnesī bijis Īrijā (+0,3%), Rumānijā (+0,5%), kā arī Bulgārijā un Dānijā (abās valstīs +0,9%).

ES gada inflācija februārī bija 1,9% pretstatā 1,7% janvārī. 2016.gada februārī ES patēriņa cenas gada izteiksmē saruka par 0,1%. Eirozonā patēriņa cenas pagājušajā mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, pieaugušas par 2% pretstatā 1,8% janvārī, bet 2016.gada otrajā mēnesī 19 valstu veidotajā eirozonā tika reģistrēta gada deflācija 0,2% apmērā.

Savukārt salīdzinājumā ar janvāri februārī ES patēriņa cenas pieaugušas par 0,3%, bet eirozonā kāpums bija par 0,4%.

Latvijā patēriņa cenas mēneša salīdzinājumā februārī pieauga par 0,4%. Lietuvā reģistrēta mēneša inflācija 0,3% apmērā, bet Igaunijā patēriņa cenas salīdzinājumā ar janvāri pieauga par 1,4%.

Februāra inflācijas dati par Lielbritāniju nav pieejami.

Foto: iStock

Saistītās tēmas: ESinflācijaLatvija

youtube icon
Abonēt youtube