Latvijā 88% auto īpašnieku uzskata, ka viņu auto netiks nozagts, aģentūrai BNS pavēstīja risku apdrošinātāja “Balta”, kas ietilpst PZU grupā, korporatīvās komunikācijas vadītāja Juta Šteinerte, atsaucoties uz kompānijas veiktās aptaujas datiem.

Viņa norādīja, ka tostarp aptaujā 91% sieviešu pauda uzskatu, ka viņas auto netiks nozagts vai arī šāda iespējamība ir neliela, kā arī 87% autoīpašnieki vīrieši atzina, ka nejūtas apdraudēti.

No visiem aptaujas dalībniekiem, kuri pieļauj auto zādzību un dzīvo Pierīgā, 16% atbildējuši, ka saskata lielu automašīnas zādzības iespējamību. Nedaudz mazāk satraukušies ir kurzemnieki (13%), bet līdzīgi domā Vidzemē (11%), Zemgalē (11%) un Rīgā (10%) dzīvojošie aptaujas dalībnieki. Tajā pašā laikā Latgalē vien 3% iedzīvotāju šādu faktu uzskata par reālu.

Vienlaikus aptaujā 52% respondentu norādījuši, ka viņu auto nav aprīkots ar papildu drošības aprīkojumu. Visbiežāk kā iemesls tam minēta pārliecība, ka attiecīgā zīmola, modeļa un izlaiduma gada automašīnas zagļus neinteresē (77%). Tāpat minēts, ka auto jau ir aprīkots ar rūpnīcā uzstādīto drošības sistēmu vai auto signalizāciju (78%). Savukārt 12% atbilžu kā iemesls minēts spēkrata novietošana garāžā, bet 18% atbildējuši, ka nejūtas apdraudēti, jo ir iegādāta KASKO apdrošināšanas polise.

Šteinerte arī atzīmēja, ka aptaujā vairums auto īpašnieku jeb 62% nepiešķir nozīmi tam, kur atstāj transportlīdzekli, pārsvarā atzīmējot šādas atbildes: uz ielas, publiskā vietā, bez video novērošanas, daudzdzīvokļu nama pagalmā vai neapsargātā autostāvvietā.

Pēc Valsts policijas datiem, 2017.gada pirmajos divos mēnešos Latvijā reģistrētas 133 automašīnu zādzības, no kurām 49 auto ir atrasti. Lai gan kopējais zādzību skaits ir teju tāds pats kā pērn attiecīgajā periodā, būtiski audzis jauno automašīnu zādzību skaits – ja pērn janvārī un februārī tika reģistrēti 17 gadījumi, kad nozagtas par 2012.gadu jaunākas automašīnas, tad šogad garnadžu rokās nokļuvuši 42 šādi spēkrati.

“Baltas” atlīdzību direktors Ingus Savickis norādīja, ka ir mainījušās arī zādzību tendences – ja vēl pirms dažiem gadiem zagļi iekāroja tikai populārākos automašīnu zīmolus, tad patlaban sarakstam pievienojušies arī tādi modeļi, kā piemēram, “Hyundai”, “Kia”, “Subaru” un “Nissan”.

Viņš atzīmēja, ka vienojošais elements zagtajām jaunākās paaudzes automašīnām vēl joprojām ir bezatslēgu iedarbināšanas sistēma “Keyless Go”. “Lai gan šī sistēma ir mūsdienīgs tehnoloģiju jaunievedums, kas viennozīmīgi ir gana ērts lietotājam, tā ir pieejama plašai sabiedrībai, tostarp autozagļiem, kuriem ir iespēja izpētīt sistēmas darbību līdz smalkākajām niansēm,” norādīja kompānijas pārstāvis, piebilstot, ka “Baltas” saņemtie atlīdzību pieteikumi par janvārī un februārī reģistrētajām zādzībām liecina, ka 85% no visām nozagtajām jaunākās paaudzes automašīnām bijušas aprīkotas ar “Keyless Go”.

Aptauja organizēta sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas izpētes aģentūru “Rait”. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 300 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Saistītās tēmas: AutomašīnasLatvija

youtube icon
Abonēt youtube