Ir pienākusi nedēļas nogale, turklāt ir marta beigas un pavasaris lēnām iestājās arī Latvijā, līdz ar to jādodas pie dabas un jāapskata mūsu skaistā valsts. Lai gan šīs nedēļas nogales laika prognoze nav iepriecinoša – sestdien gaidāms lietus un slapjš sniegs, svētdien daudz mākoņu, taču bez nokrišņiem. Domāju, ka Latvijas iedzīvotājus tas neiebiedē, un esam gatavi doties ceļā! iesaku apmeklēt Dvietes palieni, kura atrodas Latgales dienvidos. Šeit pavasaris iestājās nedaudz agrāk nekā citviet Latvijā, turklāt joprojām ūdens līmenis saglabājās palu līmenī. 

Savvaļas govis

Dvietes palieni zinātnieki raksturo kā izcilu, regulāri applūstošu palieņu pļavu aizsardzības teritorija pie Dvietes un Ilūkstes upes ietekas Daugavā. Viena no daudzveidīgākajām un bagātākajām putnu vietām Latvijā. Regulāra un izcili nozīmīga caurceļojošo ūdensputnu pulcēšanās vieta pavasarī – ik sezonu šeit uzturas vairāki tūkstoši zosu un pīļu. Svarīga ligzdošanas vieta griezēm. Pavisam teritorijā konstatētas vismaz 28 Latvijā un Eiropas Savienībā īpaši aizsargājamo  putnu sugas. 

Dabas parks “Dvietes paliene” ir viens no lielākajiem un labāk saglabātajiem dabisko upju palieņu paraugiem Latvijā un Eiropā.  Teritorijai piešķirts putniem nozīmīgas vietas statuss, un 2009. gadā parka teritorijā ierīkots putnu vērošanas tornis. Te meklējamas retas, maz pārveidotas applūstošu zālāju dzīvotnes.

Attēlu rezultāti vaicājumam “dvietes paliene”

Dvietes paliene vispārsteidzošākā ir pavasara palu laikā, kad Daugavas palu ūdeņi appludina Dvietes senleju 20 km garumā. Tad šeit uzturas tūkstošiem ceļojošo ūdensputnu.

Vasarā lielā daudzumā var dzirdēt:

  • upes un kārklu ķauķi;
  • lakstīgalas;
  • mērkaziņas;
  • paipalas un laukirbes.

Rudenī Augšzemes augstiene pārsteidz ar savu krāsu daudzveidību, var mēģināt ieraudzīt:

  • balto gārni;
  • zivju gārņus;
  • dzērves;
  • baltos stārķus.

Ziemā ir klusais periods, bet tomēr arī tad var vērot dažādus dzeņveidīgos, ieraudzīt kādu laukirbju bariņu, kādu plēsīgo putnu.

Ne tikai iespaidīgā dabas dažādība ir sastopama šajā apkārtnē, Dvietes senleja ir viena no senākajām apdzīvotajām vietām Latvijas teritorijā – pirmie iedzīvotāji te ienākuši jau ledus laikmeta beigās apmēram pirms 11 000 gadu. Praktiski visus šos 11 000 gadu paliene ir bijusi apdzīvota. Sākumā tās bijušas somugru medītāju kopienas, bet aptuveni pirms 3500 gadu palienes teritorijā no dienvidaustrumiem ienākušas pirmās vēsturiskās baltu ciltis, kuras nodarbojušās ar lauksaimniecību un lopkopību. Teritorijā atrasti lieli krājumi dažādu vēsturisku darbarīku un rotaslietu. 

Dvietes paliene atrodas aptuveni 20 kilometrus uz ziemeļiem no Daugavpils, Daugavas kreisajā krastā.

Attēlu rezultāti vaicājumam “dvietes paliene”

Saistītās tēmas: DvietepalienePavasaris

youtube icon
Abonēt youtube