Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) izveidojusies atkarība no zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaizēm, vēsta ietekmīgais Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN.

Zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaizes pēdējās desmitgades laikā kļuvusi par gandrīz visu NBA komandu ģērbtuvju pastāvīgu sastāvdaļu. Ikviens jauns treneris, kurš cenšas šo paradumu izskaust, riskē ar sava darba zaudēšanu, ziņo medijs.

Visas šīs tradīcijas aizsācējs ir nu jau karjeru noslēgušais Kevins Gārnets, kurš, vēl spēlējot Bostonas “Celtics” komandā, ar šādām sviestmaizēm sācis mieloties 2007./2008.gada sezonas vidū. Tajā sezonā klubs pēc 22 gadu pārtraukuma izcīnīja NBA čempionu titulu.

Pirms mača sezonas vidū Gārnets kopā ar vēl kādu komandas biedru izsalkumu remdējuši ar zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaizēm. Kopš tās reizes spēlētājs no tām vairs neesot varējis atteikties – pirms katras spēles viņš pieprasījis divas šādi pagatavotas sviestmaizes.

Zīmīgi, ka pirms tam “Celtics” pirms spēlēm vispār neesot piedāvājuši nekādas uzkodas, taču tad pēkšņi trīs stundas pirms maču sākuma personālam vajadzējis smērēt aptuveni 20 sviesta un želejas sviestmaizes.

Ar laiku šāds pirmsspēles rituāls izplatījies teju visā līgā.

Savulaik pašreizējam Atlantas “Hawks” centra spēlētājam Dvaitam Hovardam bijusi stipra cukura atkarība un viņš dienā notiesājis aptuveni 24 šokolādes batoniņus. 2012./2013.gada sezonā basketbolists pārstāvēja Losandželosas “Lakers” komandu, tomēr paaugstinātā cukura līmeņa dēļ bija kritusies viņa produktivitāte laukumā, turklāt Hovardu sāka piemeklēt dažādas veselības likstas.

“Lakers” uztura speciāliste Keita Šenehena saprata, kur slēpjas Hovarda problēma un mudināja viņu atteikties no saldumiem. Spēlētājs tam bija ar mieru, taču viņš vēlējās zināt tikai vienu – vai varēs turpināt ēst zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaizes. Tas viņam tika atļauts.

Tad arī Šenehena sapratusi, ka šo kārumu no NBA spēlētāju ēdienkartes nevarēs izskaust.

ESPN apskatnieki novērojuši zīmīgu šīs sezonas tradīciju Sanantonio “Spurs” komandas nometnē. Tās latviešu basketbolists Dāvis Bertāns, kurš šosezon piedzīvo debiju NBA, izvērtē katras arēnas zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaižu piedāvājumu un dod tam atzīmi desmit ballu skalā.

Neskatoties uz to, ka komandu ārsti pēdējos gados maksimāli ir optimizējuši basketbolistu uzturu, zemesriekstu sviesta un želejas sviestmaizes ir lieta, kurā viņiem nākas piekāpties.

youtube icon
Abonēt youtube