Lai gan pagājuši gandrīz 50 gadi, kopš cilvēks ir spēris pirmos soļus uz Mēness, par spīti prognozēm ceļošana uz citiem debess ķermeņiem joprojām saglabājas nākotnes plānu pierakstos pasaules kosmosa izpētes centros un fantastu romānos.

Jautājums, kāpēc tā? Viena no skaidrākajām atbildēm ir vienkārša – sacensība par kosmosa iekarošanu ir noplakusi, kopš amerikāņi nosēdināja pirmos cilvēkus uz Mēness. Tālākie plāni par misiju uz Marsu tikai atlikti vismaz par 20 gadiem. Kad pagāja 20 gadi, pasaules politiskā situācija bija mainījusies un sacensība savā starpā vairs nebija aktuāla.

Varētu likties, ka kosmosa izpētē cilvēce nav īpaši tālāk pavirzījusies kopš lielajiem ceļojumiem uz Mēness, taču tā nebūt nav. Pa šo laiku ir radītas vairākas kosmosa stacijas, kurās roku rokā strādā astronauti/kosmonauti/taikonauti. Tiek radīti aizvien spēcīgāki un tehnoloģiski atjautīgāki teleskopi, kuri ļauj mums iepazīt Visuma uzbūvi un tā vēsturi arvien detalizētāk.

Kāda ir kosmiskā tūrisma nākotne? Pagaidām 7 cilvēki ir bijuši kosmosa tūristi, un vidēji katram tūristam vajadzēja šķirties no 20-40 miljonu dolāru lielas naudas summas, lai varētu izbaudīt šo kosmisko prieku. Šie ceļojumi noritējuši laikā no 2001. gada – 2009. gadam. Tikai 1 bija sieviete no šiem 7 tūristiem, turklāt ungārs Čarls Simonī devās 2 reizes tūrisma ceļojumos kosmosā. Pēdējos gados ceļojumi izplatījumā nav notikuši dažādu iemeslu dēļ – finansiālas grūtības topošajiem tūristiem vai to sponsoru nevēlēšanās ieguldīt naudu, kā arī topošo kosmosa tūristu veselības stāvoklis. Interesanti, ka vienu no topošajiem tūristiem no Krievijas 2009. gadā vēlējās sponsorēt politiskā partija “Vienotā Krievija”, taču beigās lidojums tomēr nenotika.

Attēlu rezultāti vaicājumam “space tourism”

Kāda ir kosmiskā tūrisma nākotne? Tuvākajā nākotnē vairāki privātie projekti kā Space X un Virgin Galactic veido specifiskus kosmosa kuģus, kuri būtu piemēroti ceļojumiem kosmosā. Piemēram, suborbitrālais lidojums, kur kuģis paceļas līdz 160 kilometru lielam augstumam, 6 minūtes pasažieri piedzīvo bezsvara stāvokli un izmaksas tūristam par šo lidojumu ir “nieka” 200 tūkstoši ASV dolāru. Lidojumiem vajadzēja jau sākties, taču dažādas tehniskas ķibeles pagaidām projekta realizāciju ir atlikušas uz nākamajiem gadiem.

Attēlu rezultāti vaicājumam “space tourism”

Tiek veidoti projekti ceļojumam uz Mēnesi, diemžēl piezemēšanās uz šo debess ķermeni vēl netiek plānota. Kosmosa kuģis vien nolidotu garām Zemes dabiskajam pavadonim dažu tūkstošu kilometru attālumā. Tālākā nākotnē ir paredzēts būvēt Visuma viesnīcas orbītā ap Mēnesi un Zemi.

Iedomājieties, kādas iespējas paveras nonākot kosmosā? Tā ir pilnīgi jauna kultūras veidošanās. Piemēram, atpūtas bāzē uz Mēness, kuras 21. gadsimtā tiks uzbūvētas, veidosies jauni sporta un deju veidi. Iespējams, ka 21. gadsimta beigās būs speciāli sporta pasākumi, piemēram, Mēness augstlēkšana, kur cilvēki bez papildu ierīcēm leks augstāk par 10 metriem!

Attēlu rezultāti vaicājumam “space hotel”

Domāju, ka tad, kad kompānijas ieraudzīs šo milzu potenciālu (naudas pelnīšanas mašīnu), ko spēj dot izplatījums, tā strauji arī uzplauks jauns tūrisma veids – kosmosa tūrisms!

Saistītās tēmas: kosmossNākotneTūristiVisums

youtube icon
Abonēt youtube