Armēnijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās pārliecinoši lielāko balsu skaitu ieguvusi valdošā Republikāņu partija, liecina centrālās vēlēšanu komisijas pirmdien publiskotie rezultāti.

Pēc 50,4% vēlēšanu iecirkņos nodoto biļetenu saskaitīšanas konstatēts, ka Republikāņu partija ieguvusi 50,43% balsu.

“Sākotnējie rezultāti liecina, ka Republikāņu partijai ir visas iespējas izveidot jauno valdību,” preses konferencē sacīja viens no republikāņu pazīstamākajiem politiķiem Eduards Šarmazanovs.

Opozīcijas partiju koalīcija, ko vada viens no Armēnijas bagātākajiem uzņēmējiem Gagiks Carukjans, ieguvusi 28,29% balsu.

Trešajā vietā ir nacionālistiskā partija “Dašnacutjun”, kas saņēmusi 6,88% balsu.

Vēlēšanā piedalījušies 60,6% balsstiesīgo pilsoņu.

Šīs bija pirmās vēlēšanas kopš pārejas uz parlamentāru pārvaldes formu un mažoritārās sistēmas nomaiņas pret proporcionālo pārstāvniecību.

Saskaņā ar konstitucionālajām reformām, kas 2015.gada decembrī tika apstiprinātas referendumā, pēc 2018.gada, kad beigsies pašreizējā prezidenta Serža Sargsjana otrais pilnvaru termiņš, un prezidenta amats turpmāk būs galvenokārt ceremoniāls.

Opozīcija uzskata, ka grozījumu mērķis ir ļaut Sargsjanam, kurš ir Republikāņu partijas līderis, paturēt varu kā premjeram pēc 2018.gada.

62 gadus vecais Sargsjans vada Dienvidkaukāza valsti ar 2,9 miljoniem iedzīvotāju kopš 2008.gada. Viņš valsts galvas vēlēšanās uzvarēja arī 2013.gadā, izcīnot otro prezidentūras termiņu.

Saistītās tēmas: ArmēnijaPartijavēlēšanas

youtube icon
Abonēt youtube