Vienā no Sanktpēterburgas metro stacijām pirmdien noticis sprādziens, kurā saskaņā ar svaigākajiem datiem nogalināti vismaz deviņi cilvēki, bet vairāk nekā 20 ievainoti, ziņo Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja.

Iepriekš Sanktpēterburgas gubernatora pārstāvis ziņoja, ka sprādzienā gājuši bojā desmit cilvēki, bet vēl 50 guvuši ievainojumus. Tajā pašā laikā pilsētas veselības pārvalde vēsta, ka slimnīcās esot nogādāti 25 sprādzienā cietušie.

Sākotnēji tika saņemtas pretrunīgas ziņas par vienu vai par diviem sprādzieniem, kas notikuši uz vienas no Sanktpēterburgas metro līnijām, taču Krievijas izmeklēšanas komiteja oficiāli paziņojusi, ka bijusi tikai viena eksplozija.

Savukārt Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja apstiprinājusi, ka sprādziens noticis uz tā dēvētās zilās līnijas pie Stacijas “Sadovaja”, vilcienam veicot pārbraucienu starp stacijām “Tehnoloģiskais institūts” un “Siena laukums”.

Vēlāk tika saņemtas ziņas, ka metro stacijā “Sacelšanās laukums” atrasts vēl viens neeksplodējis spridzeklis. Šīs ziņas apstiprinājusi arī Nacionālā pretterorisma komiteja, pavēstot, ka otrs spridzeklis ticis neitralizēts.

Šobrīd visa Sanktpēterburgas metro sistēma ir slēgta un visi tajā esošie cilvēki ir evakuēti.

Tikmēr viss virszemes transports darbojas, un pasažieru pārvadājumi ir bezmaksas. Tajā pašā laikā aculiecinieki stāsta, ka pēc sprādziena strauji pieaugusi maksa par taksometru pakalpojumiem, lai gan citi avoti vēsta, ka atsevišķi taksometru pakalpojumu sniedzēji arī pārvadājot pasažierus bez maksas.

Vienlaikus tiek saņemtas ziņas par lieliem satiksmes sastrēgumiem.

Saskaņā ar sākotnējām ziņām Sanktpēterburgas metro eksplodējis vilciena trešajā vagonā atstāts pašizgatavots spridzeklis, un Krievijas mediji vēsta, ka tas neesot bijis terorista pašnāvnieka uzbrukums.

Sprādziens notika brīdī, kad vilciens bija atgājis no stacijas un sastāvs daļēji jau atradās tunelī.

Tomēr Krievijas tiesībsargāšanas iestādes uzsāktajā izmeklēšanā pārbauda arī “ekstrēmistu pēdas”, un ģenerālprokuratūra notikušo kvalificējusi kā teroraktu. Tiesa gan vēlāk ģenerālprokuratūras pārstāvis norādīja, ka secinājumus par nozieguma kvalifikāciju izdarīt esot pāragri.

Arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins “terorismu” jau nosaucis par galveno izmeklēšanas versiju.

Šobrīd Putins uzturas Sanktpēterburgā, kur viņš ieradies uz prokremliskās organizācijas Viskrievijas Tautas fronte kongresu.

Vēlāk viņam pirmdien Krievijas otrajā lielākajā pilsētā paredzēta arī tikšanās ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Tikmēr arī Maskavas transporta sistēmā īstenoti pastiprināti drošības pasākumi, tostarp tiek veikta pastiprināta pasažieru pārbaude.

Tiek ziņots, ka kādas aizmirstas somas dēļ viens no metro vilcieniem Maskavā ticis evakuēts.

Izskanējušas ziņas, ka slēgta arī Sanktpēterburgas Pulkovas lidosta, un visi ienākošie avioreisi tiek novirzīti uz Maskavu.

Tomēr vēlāk pati lidosta noliedza ziņas par slēgšanu, vienlaikus apstiprinot, ka tiekot īstenoti stingri drošības pasākumi un tiek veikta pastiprināta pasažieru un viņu bagāžas pārbaude.

Foto: Rex Reuters

Saistītās tēmas: MetroSanktpēterburgaSprādziens

youtube icon
Abonēt youtube