Otrdien Rucavā ultravioletās radiācijas indekss pakāpās līdz ceturtajam līmenim – pagaidām augstākajai atzīmei šajā gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Šāds rādītājs ir nedaudz lielāks nekā citus gadus aprīļa sākumā. Relatīvi intensīvais ultravioletais starojums skaidrojams arī sarūkošu ozona slāni. Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas samazinājies līdz 300-330 Dobsona vienībām.

Saules staru krišanas leņķis patlaban ir tikpat liels kā septembra sākumā, bet nenosauļota āda ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu, tādēļ pavasarī, atrodoties saulē, jāievēro lielāka uzmanība, atgādina ārsti.

Pirms sauļošanās sezonas sākuma vēlams konsultēties ar ārstu – dermatologu, onkologu vai ģimenes ārstu. Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem ādas vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība Latvijā.

Visintensīvākais saules starojums Latvijā ik gadu ir jūnijā un jūlija pirmajā pusē. Pērnā gada 22.jūnijā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā sasniedza augstāko atzīmi kopš novērojuma sākuma – 8,4 punktus.

Rucavā atrodas vienīgā valsts novērojumu stacija, kas veic šādus mērījumus

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: sauleultraviolets

youtube icon
Abonēt youtube