Latvija atbalsta Eiropas Savienības (ES) bezvīzu režīma ieviešanu ar Ukrainu, Baltijas valstu premjerministru tikšanās laikā ar Ukrainas premjeru Volodimiru Groismanu uzsvēris Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Šodien Kučinskis Kijevā piedalījās tikšanās ar Igaunijas premjerministru Jiri Ratasu, Lietuvas premjeru Sauļu Skverneli, kā arī Ukrainas premjerministru. Tikšanās Kijevā notika pēc Ukrainas premjera uzaicinājuma.

Ministru kabinetā aģentūrai BNS norādīja, ka šī vizīte vēlreiz apliecina Baltijas valstu atbalstu Ukrainai, kad Ukraina cenšas stabilizēt situāciju reģionā un veicināt ilgtspējīgu mieru savā valstī un īstenot ekonomiskās reformas.

Kučinskis norādījis, ka starptautiskā solidaritāte un vienota ES politika attiecībā pret Ukrainu ir jāsaglabā, ņemot vērā, ka visas Eiropas interesēs ir demokrātiska un ekonomiski spēcīga Ukraina. Ukraina ir Eiropas stratēģiskais partneris.

Tikšanās tika akcentēta situācija, kad pirms trīs gadiem Krievijas īstenotā nelikumīgā Krimas pussalas aneksija un pret Ukrainu vērstā agresija valsts austrumos ir mainījusi drošības situācija Eiropā. “Latvija, tāpat kā visa starptautiskā sabiedrība, nosoda šādu Krievijas soli. Esam vienmēr iestājušies par Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti, un turpināsim nelokāmi to atbalstīt,” uzsvēra Kučinskis.

Saistībā ar reformu procesu Ukrainā tika norādīts, ka par spīti sarežģītajiem apstākļiem Ukraina trīs gadu laikā ir panākusi acīmredzamu progresu reformu īstenošanā.

“Par spīti sarežģītajiem apstākļiem Ukraina trīs gadu laikā ir panākusi acīmredzamu progresu reformu īstenošanā. Gribu uzsvērt, ka Ukrainas interesēs būtu šajā brīdī neapstāties pie paveiktā, bet aktīvi turpināt reformu ieviešanu, demokrātisko procesu stiprināšanai un sociālekonomiskās situācijas uzlabošanai valstī. Šāda rīcība būtu labākais veids, kā nodrošināt starptautiskās sabiedrības turpmāku atbalstu Ukrainas reformu procesam,” teica Kučinskis. Viņš uzteica Ukrainas spēju, neraugoties uz dažādām grūtībām, panākt savas ekonomikas pieaugumu.

Tāpat tika norādīts, ka ir pagājis vairāk nekā gads kopš tiek piemēroti ES un Ukrainas brīvās tirdzniecības zonas nosacījumi, un jau patlaban redzama to pozitīvā ietekme uz ekonomiskajiem rādītājiem.

“Būtiski ir attīstīt cilvēku savstarpējos kontaktus. Šajā aspektā ir svarīga brīvas ceļošanas iespēja. Tāpēc mēs stingri atbalstām bezvīzu režīma ieviešanu un ceram, ka jau šovasar Ukrainas pilsoņi varēs apmeklēt Šengenas valstis bez vīzas,” piebilda Latvijas Ministru prezidents.

Jau ziņots, ka vakar un šodien Ministru prezidents Māris Kučinsksis (ZZS) uzturas ārvalstu vizītē Ukrainā, aģentūru BNS informēja Ministru kabinetā.

Premjers Kijevā tiekas ar Ukrainas premjerministru Volodimiru Groismanu, kā arī piedalās trīs Baltijas valstu ministru prezidentu un Ukrainas premjera sanāksmē.

Saistītās tēmas: Bezvīzu režīmsEiropas SavienībaLatvijaUkraina

youtube icon
Abonēt youtube