Latvijā ir salīdzinoši augsts dzīvesvietas laimes indekss, sasniedzot 72 no 100 punktiem, kas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji ir kopumā apmierināti ar vidi, kurā dzīvo, secināts starptautiskā nekustamā īpašuma attīstītāja “Bonava” pētījumā, kas veikts astoņās valstīs.

Visaugstākais dzīvesvietas laimes novērtējums ir Zviedrijā (79 no 100 punktiem), bet zemākais – Igaunijā (65 no 100 punktiem). Visās valstīs iedzīvotājiem svarīgākie faktori, lai tie būtu laimīgi, ir laba pašsajūta savā dzīvesvietā, draudzīga apkārtējā atmosfēra, cilvēki un vide.

“Bonava” kopā ar konsultantu aģentūru “Cliente” izveidojusi jaunu socioloģisko rīku “Laimes indekss”, kas mēra iedzīvotāju apmierinātību ar dzīvesvietas apstākļiem un pašsajūtu. Pērn “Bonava” grupā veikts plaša mēroga pētījums, lai noskaidrotu, kas padara cilvēkus laimīgus viņu dzīvesvietās.

Vislaimīgākie savā dzīvesvietā ir skandināvi. Līdere pēc laimes indeksa ir Zviedrija (79 punkti), kam seko Dānija un Vācija (74 punkti), Somija un Norvēģija (73 punkti), Latvija (72 punkti), Krievija (66 punkti) un Igaunija (65 punkti). “Bonava” norāda, ka visās valstīs šis laimes indekss ir salīdzinošs augsts.

“Mūsu iedzīvotāji savās mājvietās ir laimīgāki nekā Igaunijā un gandrīz tikpat laimīgi kā norvēģi, somi, vācieši un dāņi. Mūsu vīzija ir radīt entuziasma pilnas dzīves vietas, kurās cilvēki var justies kā mājās un būt laimīgi, tāpēc saņemtie pētījuma rezultāti būs pamats turpmākajām mūsu aktivitātēm,” informē “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

Saskaņā ar pētījumu, respondentiem nozīmīgākais laimes faktors viņu dzīvesvietā ir ikdienas pašsajūta. To norādīja aptuveni 54% aptaujāto visās valstīs. Tam seko cilvēki un vietas ap viņiem (50%), sabiedriskā dzīve (30%) un draudzīga atmosfēra (29%). Kā mazāk svarīgākais faktors ir komūnas dzīve ar iespēju dalīties ar kaimiņiem, piemēram, ar lietām vai izmantot kopīgu tehniku (kopīgai lietošanai drēbju mazgātava).

Savukārt Latvijas iedzīvotājiem svarīgāks faktors par pašsajūtu ir cilvēki un vietas ap viņiem viņu dzīvesvietās (49%). Tam seko pašsajūta (47%) un draudzīga atmosfēra (33%). Savukārt, mazsvarīgākie faktori laimes sajūtai dzīvesvietā ir sabiedriskās dzīves esamība (28%) un dalīšanās ar kaimiņiem (17%).

Laimes indekss palīdz noskaidrot, cik lielā mērā iedzīvotāji jūtas laimīgi tajā vidē, kur dzīvo, un, kas nosaka viņu laimes sajūtu. Kopā ar ekspertiem tika izstrādāti laimes indeksa pamatkritēriji, kas sastāv no pieciem galvenajiem elementiem – pašsajūta, cilvēki un vietas, sabiedriskā dzīve un draudzīga atmosfēra, komūnas dzīve un dalīšanās iespējas.

Pētījums tika veikts laika posmā no 2016.gada decembra līdz 2017.gada janvārim astoņās valstīs, kurās darbojas “Bonava” – Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Somijā, Vācijā, Krievijā (Sanktpēterburgā), Igaunijā un Latvijā. Tajā piedalījās 1000 respondentu no katras valsts. Kopumā – 8000 cilvēku.

Nekustamo īpašumu projektu attīstītājs SIA “NCC Housing” pērn mainīja zīmolu un juridisko nosaukumu, kļūstot par SIA “Bonava Latvija”. Izmaiņas skar visus grupas darbības tirgus – kopumā astoņas valstis.

SIA “Bonava Latvija” kā “NCC Housing” uzsāka darbību Latvijā 2000.gadā. Kopš dibināšanas uzņēmums Rīgā ir īstenojis vairākus daudzdzīvokļu māju projektus, kļūstot par nozīmīgu nekustamo īpašumu attīstītāju un investoru. 16 gadu laikā “Bonava Latvija” ieguldītās investīcijas nekustamo īpašumu segmentā Latvijā veido 67 miljonus eiro.

Patlaban uzņēmumā “Bonava” strādā 1600 darbinieku, un tas darbojas Zviedrijā, Vācijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā, Krievijā, Igaunijā un Latvijā. “Bonava” pārdošanas rezultāti pērn ir 13,5 miljardu zviedru kronu (1,41 miljards eiro) un tā ir iekļauta Zviedrijas fondu biržas sarakstā.

youtube icon
Abonēt youtube