VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) gatavojas veikt Stūra mājas jeb Tetera nama arhitektonisko un tehnisko izpēti, lai noskaidrotu, kādi ieguldījumi nepieciešami nama rekonstrukcijā,  sacīja VNĪ pārstāvis Arnis Blodons.

Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka VNĪ izsludinājuši iepirkumu par arhitektoniski mākslinieciskās izpētes un tehniskās izpētes veikšanu ēkai Brīvības ielā 61, Rīgā. Piedāvājumus var iesniegt līdz šā gada 11.aprīlim.

“Līdz šim ir izskanējušas dažādas versijas un summas, kādas būtu nepieciešamas ēkas rekonstrukcijai, tāpēc tiks veikta izpēte, lai noskaidrotu nepieciešamos ieguldījumus,” sacīja Blodons.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka 2016.gada februārī toreizējais VNĪ vadītājs Mārtiņš Tols Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē informēja, ka Stūra mājas jeb Tetera nama iekštelpu iespējamās rekonstrukcijas izmaksas būtu apmēram 8,7 miljoni eiro.

Kā ziņots, 2015.gadā vispirms tika atjaunota Tetera nama Brīvības ielas fasāde, bet otrajā posmā notika fasādes atjaunošana Stabu ielas posmā, kā arī tika veikta ēkas jumta nomaiņa. Fasādes atjaunošanas un jumta nomaiņas darbu kopējās izmaksas bija 580 000 eiro.

Ritot laikam, nama fasāde bija cietusi no pilsētas piesārņojuma un citiem ārējiem faktoriem, tādēļ VNĪ nolēma atjaunot nama fasādes krāsojumu un ēkas tehniskā stāvokļa stabilizācijai nomainīt jumta segumu.

Tetera nams jeb Stūra māja atrodas Brīvības un Stabu ielas krustojumā un ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Nams celts pagājušā gadsimta sākumā, 1912.gadā, pēc Aleksandra Vanaga projekta un ir nacionālā romantisma un jūgendstila apvienojuma paraugs. Sākotnēji projekts tika veidots kā īres nams ar veikalu galeriju rindu pirmajā stāvā. Padomju laikos ēkā atradās Valsts drošības komiteja jeb “čeka”.

 


Foto: okupacijasmuzejs.lv

Saistītās tēmas: IeguldījumiStūra MājaVNĪ

youtube icon
Abonēt youtube