Ir noslēgusies vērienīgā mākslinieciskā ekspedīcija uz Antarktīdu, kas norisinājās projekta Antarktikas biennāle ietvaros, kuras sponsors un sadarbības partneris ir Kaspersky Lab. 11 dienu ilgajā jūras braucienā ar ledlauzi «Akadēmiķis Sergejs Vavilovs» mākslinieku, mūziķu, pētnieku, tehnisko vizionāru un filozofu grupa veica vairāk nekā tūkstoti kilometru starp aisbergiem pa ledainajiem Dreika šauruma ūdeņiem. Katru dienu visa ceļojuma laikā ekspedīcijas dalībnieki veidoja mākslinieciskas instalācijas, kas atspoguļo Zemes galējā dienvidu kontinenta skaistumu un trauslumu.

Jasuaki Igaraši (Yasuaki Igarashi) kopā ar citiem māksliniekiem auda tīklu, kam ir jāapvieno visu to atmiņas, kas ir piedalījušies tīkla tapšanā. Ja uz pasauli skatās caur šo tīklu, tā atklājas jaunā gaismā.

Šo Hasegava (Sho Hasegawa) slidoja pa Antarktīdas ledu ar paša izstrādātām slidām. Tādējādi viņš ne vien izklaidējās, bet arī ražoja elektrību — to ģenerēja tieši slidas.

Šama Rahmana (Shama Rahman) nospēlēja sitāras koncertu, kas starp mūžsenajiem ledājiem skanēja pilnīgi satriecoši.

Hoakins Fargass (Joaquín Fargas) izveidoja robotu Glaciators (Glaciator), kas sablietē sniegu līdz firna stāvoklim — tā ir pārejas forma starp sniegu un ledu. Tādējādi tiek paātrināts ledāju veidošanās process. Robots darbojas ar saules enerģiju. Lai Glaciatoram darbā nevarētu traucēt nekādi kiberdraudi, Kaspersky Lab to ir aizsargājis ar savām tehnoloģijām.

Kaspersky Lab veicināja arī mākslas dzīvi kontinentā — uzņēmuma talismans zaļais lācis atdzīvināja Antarktīdas sniegbaltās ainavas un kļuva par absolūti visu Antarktikas biennāles dalībnieku mīluli.

Mākslinieciskajā ekspedīcijā piedalījās arī Kaspersky Lab vadītājs Jevgeņijs Kasperskis. Komentējot jūras brauciena uz Antarktīdas krastiem rezultātus, viņš sacīja: «Antarktikas biennāle, manuprāt, ir unikāls kultūras dzīves notikums. Šajā ekspedīcijā ir vieta gan mākslai, gan filozofijai, gan zinātnei. Es esmu pārliecināts, ka šādi projekti palīdz paplašināt izzinātā robežas, atrast jaunas nozīmes, palīdz veidot kultūras dialogu. Un, protams, tiek radīta jauna māksla. Daudzi biennāles dalībnieki ir īsti vizionāri, un tieši viņu un viņiem līdzīgo dēļ ir iespējams mākslas un zinātnes progress un tātad arī visas cilvēces attīstība. Jaunrade, harmonijas meklējumi šķietami nesavienojamās lietās — tas viss galu galā ir domāts, lai padarītu pasauli ap mums labāku, un es lepojos, ka biju šīs mākslinieciskās ekspedīcijas dalībnieks. Mūsu darbā kiberdrošības jomā mūs arī motivē šis virsuzdevums — padarīt pasauli labāku.»

Turpmāk mākslas objekti un instalācijas, kas tika radītas projekta Antarktikas biennāle ietvaros, iegūs otro dzīvi dažādās izstāžu telpās visā pasaulē.


Avots: Kaspersky Lab

Saistītās tēmas: AntarktīdaBiennāleKaspersky LabMāksla

youtube icon
Abonēt youtube