Lieldienu brīvdienu laikā iniciatīvu par pašvaldību mēru pilnvaru termiņa ierobežošanu jau ir parakstījuši vairāk kā 500 cilvēki, un parakstu skaits turpina augt. Iniciatīvas autori ir studentu grupa, kas vēlas veikt izmaiņas likumā un noteikt limitu (8 gadi), cik ilgi pašvaldības deputāts var ieņemt konkrētas pašvaldības priekšēdētāja amatu. Publikācijas dienā, kas apzināti sakrita ar kanditātu sarakstu iesniegšanas sākumu pašvaldību vēlēšanām, ziņas par iniciatīvu ātri pāršalca medijus.

Sociālajos tīklos par iniciatīvu jau paspēja izteikties vairākas sabiedrībā zināmas personas.

Piemēram žurnāliste Baiba Strautmane aicināja savus sekotājus twitterī parakstīt iniciatīvu.

Tāpat atbalstu iniciatīvai izteica arī Jaunās konsevatīvās partijas līderis Jānis Bordāns.

Iniciatīvas autori vēlas noskaidrot arī citu politisko spēku nostāju, jo līdz šim komentārus ir izteikusi vien Jaunā konservatīvā partija. Iniciatīvas aktualizētais jautājums par pašvaldību priekšsēdētāju termiņiem ir tieši saistīts ar partiju kanditātu sarakstiem, kas ir jāiesniedz līdz 24. aprīlim. Vēlētājiem ir tiesības zināt partiju nostāju šajā jautājumā, un tādēļ tiek publiski aicināts politiskajiem spēkiem to darīt zināmu. Autori nevēlējās privāti uzrunāt atsevišķas partijas, lai dotu iespēju visām partijām izteikties un lai tās tiktu vienlaicīgi informētas.

Autori arī vēlas izcelt, ka šobrīd 9 no 10 ASV lielākajās pilsētās pastāv šāds 8 gadu limits pilsētu mēriem. Vienīgā pilsēta, kur šāds limits nepastāv, ir Čikāga, kas 2015.gada pētījumā tika atzīta par pašu korumpētāko pilsētu ASV. Tapēc jautājums Latvijas politiskajām partijām – ar ko esam sliktāki par ASV un vai mēs gribam turpināt būt Čikāga?

Studenti lūdz sabiedrības atbalstu inciatīvai un aicina balsot ManaBalss.lv mājas lapā, kā arī dalīties ar šo informāciju sociālajos tīklos un pievienoties Facebook grupai, lai sekotu līdzi jaunumiem!

Par autoriem – esam trīs studentu grupa kas iniciatīvas tēmu sāka pētīt kursa ietvaros. Sākot intervēt ekspertus un pētot avotus, secinājām, ka šī ir nopietna problēma Latvijas pašvaldībās. Izvēlējāmies rīkoties un iesniegt iniciatīvu Manā Balsī, cerot, ka ar šīs platformas palīdzību spēsim darīt Latviju demokrātiskāku.

 


Foto: manabalss

Saistītās tēmas: IniciatīvaMana BalssPašvaldībaPilnvara

youtube icon
Abonēt youtube