Latvijā lēnām sāk ziedēt bērzi – koki, kuru ziedputekšņi daudziem cilvēkiem izraisa alerģiskas reakcijas, ziņo Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorija.

Pagaidām bērzu ziedēšana novērota galvenokārt tikai noslēgtās un saulainās vietās, piemēram, pilsētu pagalmos. Bērza putekšņu koncentrācija gaisā vēl ir ļoti zema, jo aukstais laiks kavē koku ziedēšanu. Bērza ziedputekšņi tiek pārnesti arī no Lietuvas un Baltkrievijas.

Sagaidāms, ka tuvākajās dienās vēja ietekmē bērza putekšņu koncentrācija pieaugs, sasniedzot vidējas līdz augstas koncentrācijas robežu.

Gaisā saglabājas arī neliels alkšņa putekšņu daudzums, zemā koncentrācijā ir vītola un kārkla putekšņi, tāpat sastopami gobas, apses un papeles putekšņi.

Bērzam, tāpat kā graudzālēm un ambrozijai, ir vislielākā alerģiskuma pakāpe starp Latvijas augiem. Kopējais bērza putekšņu daudzums 2017.gadā Latvijā gaidāms zemāks nekā 2016.gadā, jo bērzam vērojams divu gadu produktivitātes periodiskums.

Neskatoties uz iespējami zemāku ziedputekšņu koncentrāciju, jāņem vērā, ka alergēnu saturs putekšņu olbaltumvielās ir atkarīgs no laikapstākļiem brīdī, kad ziedputekšņi izlido no putekšnīcas, un pat pie mazākā putekšņu daudzuma ir iespējamas izteiktas alerģiskas reakcijas.

Ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķaudīšana, niezēšana, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi – klepus, grūtības elpot, svilpšana krūtīs un smaguma sajūta.

Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.

Saistītās tēmas: alerģijasbērzu ziedēšanaLatvija

youtube icon
Abonēt youtube