Protestos Venecuēlas rietumos pirmdien dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, paziņojušas vietējās amatpersonas.

Divi cilvēki gājuši bojā Meridā. Viens no viņiem bijis valdības atbalstītājs, bet par otru upuri trūkst precīzāku ziņu. Vēl pieci cilvēki nopietni ievainoti.

Arī Barinasā gājis bojā viens cilvēks. Nav zināms, vai viņš protestējis pret valdību, vai to atbalstījis.

Kopā protestos pret kreisi populistisko prezidenta Nikolasa Maduro valdību trīs nedēļu laikā gājuši bojā jau 24 cilvēki.

Vairāki cilvēki ir guvuši smagus ievainojumus.

Venecuēlā protestētāji pirmdien bloķēja nozīmīgākos ceļus. Karakasas austrumos maskoti protestētāji aizdedzināja divus valdības spēkratus, pavēstīja aģentūras AFP žurnālisti, piebilstot, ka policija uzreiz nav iejaukusies.

Citviet Karakasā policija raidīja asaru gāzi pret grupu maskotu protestētāju, kas to apmētāja ar akmeņiem. Tikmēr tūkstoši citu demonstrantu netālu bija sarīkojuši miermīlīgu mītiņu.

Centriski labējā opozīcija pieprasa pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas un Maduro atkāpšanos, vainojot viņu valsts politiskajā un ekonomiskajā krīzē.

Maduro savukārt paziņojis, ka ekonomiskā krīze esot kapitālistu sazvērestība.

Prezidents svētdien pauda atbalstu mēru un štatu gubernatoru vēlēšanu sarīkošanai, bet prezidenta vēlēšanas nepieminēja.

Štatu gubernatoru vēlēšanām bija jānotiek decembrī, bet mēru vēlēšanas paredzētas šogad.

Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā desmitiem tūkstoši cilvēku sestdien izgāja klusā gājienā, pieminot protestos nogalinātos demonstrantus.

Cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka pēdējo protestu laikā aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēki, no kuriem aptuveni 700 joprojām nav atbrīvoti.

Latīņamerikas valstis un ASV ir paudušas bažas par situāciju Venecuēlā, kur iedzīvotājiem trūkst pārtikas, medikamentu un citu pirmās nepieciešamības preču. Vairākās vietās valstī notikušas laupīšanas un nekārtības.

Maduro 2013.gadā uzvarēja prezidenta vēlēšanās ar nelielu balsu pārsvaru pār opozīcijas kandidātu Enriki Kaprilesu, bet kopš tā laika Maduro popularitāte ir strauji kritusies.

Sabiedriskās domas izpētes kompānijas “Venebarometro” nesen veiktā aptauja liecina, ka septiņi no desmit venecuēliešiem neatbalsta Maduro.

Analītiķi uzskata, ka protesti ir viena no nedaudzajām svirām, kas ir opozīcijas rokās, lai panāktu kādas izmaiņas.

Saistītās tēmas: BojāgājušieprotestiVenecuēla

youtube icon
Abonēt youtube