Eiropas Komisija (EK) trešdien ierosinājusi tiesisko procedūru pret Ungāriju, vēršoties pret likumu, kurš var novest pie ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes slēgšanas.

“Mēs esam izlēmuši uzsākt tiesisko procedūru par augstākās izglītības likumu, nosūtot Ungārijas valdībai vēstuli ar oficiālu paziņojumu,” preses konferencē pavēstīja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis piebilda, ka šis lēmums esot pieņemts, pamatojoties uz “detalizētu juridisko izvērtējumu”, un norādīja, ka EK rīkojas saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) fundamentālajām tiesību normām, kas grantē brīvību dibināt uzņēmumus un sniegt pakalpojumus.

Saskaņā ar ES tiesisko procedūru iespējamo bloka tiesību normu pārkāpuma gadījumos Brisele sākotnēji nosūta dalībvalsts valdībai vēstuli pieprasot sniegt konkrētās situācijas juridisku skaidrojumu, paturot sev tiesības pēc tam vērsties ES Tiesā.

Dalībvalstīm nepakļaušanās gadījumā draud nopietnas finansiālās sankcijas.

EK par šo soli izšķīrusies dažas stundas pirms Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna paredzētās uzstāšanās Eiropas Parlamentā (EP), lai aizstāvētu savas valdības pretrunīgi vērtēto darbību tiesību laukā.

 


Foto:  Reuters/ Laszlo Balogh

Saistītās tēmas: EKTiesiskā procedūraUngārija

youtube icon
Abonēt youtube