Grieķija panākusi sākotnēju vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem, kas varētu pavērt ceļu ilgi gaidītajām pārrunām par valsts parādu sloga samazināšanu, otrdien paziņoja Grieķijas finanšu ministrs Eiklīds Cakalots.

“Sarunas ir noslēgtas,” norādīja ministrs.

Pēc naktī notikušajām pārrunām Cakalots pavēstīja, ka ir panākta sākotnēja tehniska vienošanās pirms 22.maijā paredzētās eirozonas dalībvalstu finanšu ministru sanāksmes, kurā nepieciešams apstiprināt šo vienošanos.

Cakalots arī pauda pārliecību, ka šī vienošanās nodrošinās Grieķijai iespēju no kreditoriem iegūt parādsaistību sloga samazināšanas pasākumus, kas esot svarīgi valsts ekonomikas atlabšanai.

Eiropas Savienības, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā valūtas fonda spiediena rezultātā Grieķijas valdība aprīļa sākumā jau piekrita jauniem taupības pasākumiem pensiju un nodokļu jomā 2019.un 2020.gadā 3,6 miljardu eiro vērtībā. Pretī valdība saņēma aizdevēju atļauju attiecīgu summu tērēt nabadzības mazināšanas pasākumiem.

Kāds informācijas avots valdībā pavēstīja, ka pensijas vidēji paredzēts samazināt par 9%.

Maija vidū gaidāma pasākumu apstiprināšana Grieķijas parlamentā.

Grieķija ar saviem starptautiskajiem aizdevējiem par trešo aizdevuma programmu 86 miljardu eiro apmērā vienojās 2015.gada jūlijā. Starptautiskais valūtas fonds šajā programmā ir atteicies piedalīties, jo tās mērķi, fonda vērtējumā, nav reāli un Grieķijas parādu slogs neesot ilgtspējīgs.

Kompromiss ir jāpanāk, lai Grieķija saņemtu jaunāko aizdevuma daļu, kas nepieciešama, lai jūlijā atmaksātu parādus septiņu miljardu eiro apmērā.

 


Foto: eikonline.com

Saistītās tēmas: GrieķijaKreditoriVienošanās

youtube icon
Abonēt youtube