Mīlestība un attiecības, šķiet, ir viena no sarežģītākajām dzīves sfērām. Kā jau vairumam lietu pasaulē – lai mīlētu, lai veidotu harmoniskas attiecības, ir nepieciešama pieredze un zināšanas. Zināšanas tiek gūtas, jau nonākot šajā pasaulē. Sarunā seksologs Arturs Šulcs pastāstīs par pirmo mīlestību, par to, kā rodas šīs sajūtas un emocijas, par bērna seksualitāti, kā arī par to, kā pārim uzlabot savas attiecības, viens otram atklājot savas fantāzijas, un, kā attiecībās ienest dzirkstelīti, ja tā sāk izzust.

Vai ir iespējams ar vienu cilvēku nodzīvot visu mūžu, nemainot partnerus?

Ir pāri, kuri savas attiecības uzsāk pusaudža gados, nemainot partnerus, arī par savu vīru vai sievu izvēlas savu pirmo partneri. Viss jau būtu skaisti, BET vai tiešām cilvēkam ar laiku nerastos vēlme izmēģināt, kā būtu ar citu cilvēku?

Protams, ka jebkurā lietā ir nepieciešams iegūt pieredzi. Seksologs saka: “Nav cita joma kā kultūra un izglītība, kas iedod zināšanas, vismaz teorētiskas, kā tu vari pieredzi iegūt kopā ar citiem cilvēkiem. Kultūras jomā dotās zināšanas attiecas arī uz cilvēka seksualitāti.”

Vēsturē bija tāda lietā kā mistēriju kultūra, kas nākusi no Grieķijas – dainas, neķītrās dainas, kas ir folkloras mantojums. Tur iekšā ir daudz un dažādi procesi pieredzes procesi, kas tika atspoguļoti pasakās, stāstos, tautas dziesmās. Šis ir viens no tiem nesējiem, kas ļauj cilvēkiem apgūt lietas. Otra lieta ir informācijas un zināšanu apmaiņa ar citiem cilvēkiem. Piemēram, pāri kopā ceļo, viņiem ir iespējas apskatīties, kā tuvība notiek ar citiem cilvēkiem. Ja ir pietiekami liela uzticības pakāpe, mēs varam uzzināt un izzināt, kā lietas dara vēl viens pāris, pat nav nepieciešamība mainīties ar pāriem. Izturoties cieņpilni – bez alkohola un narkotiku klātbūtnes šajos procesos, šī ir vēl viena no kultūras pieredzēm, ko izmantoja arī mūsu senči.

Tad vēl ir pirts rituāli, kuros kaili cilvēki diskutē, piemēram, ar jauno pāri, kādas ir iespējas, ko viens otram var sniegt, tā ir uzticēšanās runāt citam ar citu.

Tomēr jautājums, vai cilvēki, kuri apprecas jauni, nesāks ar laiku meklēt citus partnerus? Seksologs atklāj:  “Cilvēki to dara, un agrāk vai vēlāk pie tā nonāk. Ir labi, ja pāru ietvaros viņi par šo vajadzību var runāt. Tas, ko pāri, kuri ir izveidojuši attiecības agrā jaunībā, dara – viņi atrod vēl vienu pāri, ar kuru var šo pieredzes apmaiņu gūt. Tas ir viens variants, kā tas notiek.”

Taču vai tas strādā?

“Ir svarīgi, no kā tu šo pieredzi paņem. Tas var būt precēts pāris, kuri, iespējams, ir nedaudz gados vecāki, bet kuri korekti un cieņpilni attiecas pret šo situāciju. Izvēloties šādu pieredzes apmaiņu, ir svarīgi, lai neviena no pusēm negrib šķirties, bet gan vēlas to kā piedzīvojumu, jaunu pieredzi.”

Monogāmas un poligāmas attiecības

Šeit arī jāmin cilvēku poligāmā tendence. Cilvēces vēsture glabā ļoti ilgu poligāmo periodu, kad legāli bija vairākas attiecības vienlaicīgi, un nebija baiļu, greizsirdības par to, kā kāds vai kāda aizies pie cita vai citas, jo vēsturē tas bija dabiski, ka gan sievietei, gan vīrietim bija vairāki partneri. “Ir svarīgi, ka cilvēki runā par šo, jo cilvēkos šīs tendence ir aizvien. Ir svarīgi prast komunicēt par šo tematu un rast to par resursu abiem. Šāda izvēle dod to, ko cilvēks vēlas, viņi nedusmojas viens uz otru, tai pat laikā neizbeidz attiecības, jo ir bijusi vienošanās. Tur patiesībā var atrast daudz pozitīvu lietu.”

Seksologs uzsver, ka šādu soli var spert tikai tad, ja ir bijusi vienošanās, ka attiecības netiks sarautas, nebūs dusmošanās vienam uz otru. “Tieši pretēji – tas tiek darīts, lai attiecības nostiprinātu.”

Tautā dzirdams tāds termins kā “izskriešanās”. Kad tas pāries, vai vispār pāriet? Vai cilvēkam ir paredzēts konkrēts vecuma posms, kad uzsāktās attiecības varētu būt potenciāli ilgstošas?

Mīlestībai nevar iedot garantiju

“Mēs nevaram iedot garantiju mīlestībai. Mīlestība nav tāda substance, ko var ielikt burciņā un nolikt uz ziemu. Ir svarīgi, ka cilvēki mīl šobrīd, ka viņi priecājas par to, kas ir šobrīd. Šis brīdis ir tas, kas veido nākamo brīdi. Protams, ka mēs plānojam dzīvi uz priekšu. It īpaši sieviete plāno dzīvi uz priekšu vismaz 18 līdz 20 gadu perspektīvā. Kāpēc? Tāpēc, ka no bērna ieņemšanas un piedzimšanas brīža līdz pieaugušo vecumam, kad bērns par sevi var parūpēties pats, paiet šie 18 līdz 20 gadi.”

Pilnu raksta materiālu lasi šeit – https://chillpill.lv/chillpill-sarunajas-saruna-ar-seksologu-par-pirmo-milestibu-berna-seksualitati-un-kada-ir-veiksmigu-attiecibu-formula/

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube