Pārsvarā es vienmēr ar skepsi skatos uz cilvēkiem, kas ar putām uz lūpām ņemas dalīt cilvēkus – latviešos un krievos. Es noteikti sevi nevarētu nosaukt par izteikti nacionāli domājošu. Un līdz pat vakardienai nebiju aizdomājies, par ko īsti tad likums atļauj sodīt – par nacionālā naida kurināšanu. Secinājums ir viens – nacionālais naids rodas brīdī, kad  likums neparedz sodīt kādu, kurš klaji ierēc par šo valsti un mums svarīgiem svētkiem. Un tajā brīdī rodas agresija un vēlme skaļi saukt: “Eu, sitam krie****!”

 

1. maijs mums visiem ir brīvdiena. Vakar tā bija pasakaini saulaina un silta diena – vismaz mums Ogrē. Pasaulē šī diena tiek atzīmēta kā  Darba svētki, bet pie mums šis datums ir arī Latvijas Satversmes sapulces sasaukšanas gadadiena. Jau no paša rīta visos medijos un arī portālā RītaKafija.lv izskanēja valsts prezidenta Raimonda Vējoņa aicinājums būt vienotiem ap mūsu sarkanbaltsarkano karogu. Un īstenībā paveras skaists skats, kad saulainā pēcpusdienā dodies skriet pa savu Pārogres privātmāju rajonu un pie visām mājām, gluži kā prezidenta aicinājumā, plīvo valsts karogs. Taču jau pēc pāris stundām – kā dadzis acīs pārējiem – blakus esošajā 1. Maija gatves ielā uz kādas augstuma ziņā pārākas mājas jumta sāka plīvot pie skursteņa piekārts Krievijas karogs. It kā jau nieks, tomēr tā ir klaja necieņa gan pret valsti, kurā tu  dzīvo, gan pret cilvēkiem kaimiņos.

Šķiet 1. maijā Ogres Valsts policija un Pašvaldības policija saņēma tik daudz neapmierinātu telefona zvanu par šo karogu, ka visus normatīvos pantus un likuma punktus jau bija iemācījušies no galvas. “Neviens likums Latvijā neaizliedz savas privātmājas teritorijā vai pie privātmājas izkārt principā jebkuras pasaulē atzītas valsts karogu – vai tas būtu Krievijas, vai Austrālijas, vai Turcijas karogs. Nekādi ierobežojumi attiecībā uz citu valsts karogu izkāršanu nepastāv,” tā jau no galvas zināja stāstīt likumsargi. Skumjākais, ka, sākot 2015. gadu, likums neuzliek par pienākumu privātpersonām valsts svētkos izkārt Latvijas karogu. Un pār tā neesamību nevienu vairs administratīvi sodīt nedrīkst. Pirms kāda laika par šo tēmu interesējās arī raidījums “Bez Tabu”, un, kā atklāja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins, arī nacistiskās Vācijas un padomju simbolikas lietošana ir aizliegta tikai publiskos pasākumos. Un šādas simbolikas lietošana pie savas privātmājas nav ierobežojama, un likums neparedz par to nekādu sodu.

Likumos ir robi, kas ļauj atsevišķiem indivīdiem valsts svētkos ierēkt gan par šo valsti, gan tās svētkiem un arī par mums cilvēkiem kaimiņos. Un tāda attieksme arī veido nacionālo naidu un vēlmi būt agresīviem pret visu, kas saistās ar Krieviju. Varbūt politiķiem beidzot ir pienācis laiks parādīt mugurkaulu un radīt likumu, kas neļauj atsevišķiem provokatoriem bojāt valsts svētkus? Pretējā gadījumā -kādā jaukā dienā policija saņems izsaukumu uz ikdienā mierīgo Pārogres privātmāju rajonu, jo pēkšņi vesels bars kaimiņu uz 1. Maija gatves kādai privātmājai sit ārā logus, bet Krievijas telekanāliem būs sižets, cik šausmīgi Latvijā klājas krievvalodīgajiem!

 

youtube icon
Abonēt youtube