Sociālajam tīklam “Facebook” ir jādzēš naida runas saturoši ieraksti, pirmdien nolēmusi Austrijas tiesa.

Ar šādu prasību tiesā vērsās Austrijā opozīcijā esošie “zaļie”, kas bija sūdzējušies par to līderei izteiktiem apvainojumiem.

Tiesas lēmumam ir starptautiskas sekas, jo tas paredz, ka naida runas jādzēš visā platformā, ne tikai Austrijā.

Atbalstot un stiprinot zemākas tiesu instances lēmumu, apelāciju tiesa Vīnē lēma, ka “Facebook” ir jāizņem pret “zaļo” līderi Evu Glavišnigu vērstie ieraksti. Tiesa arī uzsvēra, ka nav pietiekami, ja šie ieraksti tiek bloķēti tikai lietotājiem Austrijā, un tie ir jādzēš ar lietotājiem ārvalstīs.

“Zaļie” cer šo lēmumu nostiprināt arī Augstākajā tiesā. Partija vēlas, lai tiesa liek “Facebook” izņemt arī līdzīgus ierakstus, kā arī identificēt viltus kontu īpašniekus.

Partija arī grib, lai “Facebook” maksā kompensāciju, kas iedrošinātu arī citus lietotājus līdzīgos gadījumus uzņemties finansiālu risku, vēršoties tiesā.

Šis tiesas lēmums parādās brīdī, kad daudzviet Eiropā likumdevēji apsvers iespējas, kā piespiest tādas interneta kompānijas kā “Facebook”, “Google” un “Twitter” aizvākt uz naidu un vardarbību aicinošas runas.

Vācijas valdība aprīlī atbalstīja plānu sociālajiem tīkliem piemērot sodu 50 miljonu eiro apmērā, ja tie neizņems šāda veida saturu.

 


Attēls: pexels, ritakafija

Saistītās tēmas: FacebookNaida runas

youtube icon
Abonēt youtube