Baltais nams janvārī saņēmis brīdinājumus, ka ASV prezidenta Donalda Trampa izraudzītais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maikls Flinns var tikt pakļauts Krievijas šantāžai un viņu nevajadzētu pieņemt darbā, paziņojušas bijušās ASV amatpersonas.

Bijusī ASV ģenerālprokura pienākumu izpildītāja Salija Jeitsa pirmdien Senāta Tieslietu komitejai apstiprināja, ka janvārī brīdinājusi Trampa Balto namu par to, ka Flinns nav bijis atklāts par savām sarunām ar Krievijas vēstnieku Sergeju Kisļaku, kas viņu varētu pakļaut Maskavas spiedienam.

“Tā bija problēma, jo mēs uzskatām, ka Krieivja ne tikai zināja par to, bet arī tai, domājams, bija pierādījumi,” paziņoja Jeitsa, ko amatā iecēla bijušais ASV prezidents Baraks Obama, bet no tā atbrīvoja Tramps savas adminsitrācijas sākumā.

Tas radījis situāciju, kurā Krievija varēja “šantažēt” Flinnu, piebilda Jeitsa.

Jeitsas teiktais sekoja neilgi pēc tam, kad bijusī Obamas administrācijas amatpersona aģentūrai AFP apliecināja, ka Obama brīdināja Trmpu, ka Flinnu nevajadzētu pieņemt nacionālās drošības padomnieka amatā.

Prezidents Tramps vaino Obamas administrāciju par informācijas trūkumu saistībā ar Flinna Krievijas kontaktiem, tomēr bijusī administrācijas amatpersona norādīja, ka Obama personīgi brīdinājis Trampu par atvaļināto ģenerāli.

Flinns nacionālās drošības padomnieka amatā noturējās vien 24 dienas, līdz Tramps viņu atlaida, jo Flinns nebija atklājis patiesību par saviem kontaktiem ar Krievijas vēstnieku Vašingtonā.

Obama Flinnu bija pieņēmis darbā Aizsardzības izlūkošanas pārvaldes (DIA) vadītāja amatā, bet pēc tam no šī amata atbrīvoja.

Obama par Flinna veikumu brīdinājis Trampu, viņiem pirmo reizi tiekoties Baltā nama Ovālajā kabinetā. Obama paudis brīdinājumu, “ņemot vērā Flinna lomu DIA vadītāja amatā”, sacīja bijusī amatpersona.

Neraugoties uz šo brīdinājumu, Tramps Flinnu pieņēmis par nacionālās drošības padomnieku, bet vēlāk no šī prominentā amata atlaidis, jo Flinns administrāciju bija maldinājis par saviem sakariem ar Krieviju.

 


Attēls: Gage Skidmore

Saistītās tēmas: BrīdinājumsFlinsTramps

youtube icon
Abonēt youtube