Latvijā šā gada martā salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn bija trešais lielākais rūpnieciskās ražošanas pieaugums Eiropas Savienībā (ES), liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes “Eurostat” dati, kas apkopoti par 22 ES dalībvalstīm.

Saskaņā ar tiem mūsu valstī rūpnieciskās ražošanas izlaide martā bija par 10% lielāka nekā šajā mēnesī 2016.gadā. No ES dalībvalstīm, par kurām ir pieejami dati, lielāks nekā Latvijā rūpnieciskās ražošanas pieaugums bijis Igaunijā (+14,8%) un Rumānijā (10,2%). Lietuvā martā rūpniecības izlaide bija par 4,6% lielāka nekā pirms gada.

Kopumā rūpnieciskās ražošanas kāpums gada izteiksmē tika reģistrēts 20 ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati, bet kritums bijis tikai Nīderlandē (-2,2%). Horvātijā rūpnieciskā izlaide saglabājās pagājušā gada trešā mēneša līmenī.

Mēneša izteiksmē rūpniecības produkcijas izlaides pieaugums martā reģistrēts 14 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet astoņās valstīs fiksēts samazinājums. Lielākais rūpniecības izlaides samazinājums salīdzinājumā ar šā gada februāri martā reģistrēts Lietuvā (-3,1%), Grieķijā (-2%) un Nīderlandē (-1,7%).

Savukārt viskrasāko kāpumu martā mēneša izteiksmē piedzīvoja rūpniecības izlaide Rumānijā (+2,6%), Igaunijā (+2,4%), Polijā (+2,1%) un Francijā (+2%). Latvijā martā rūpniecības izlaide bija par 1% lielāka nekā februārī.

ES dalībvalstīs kopumā martā salīdzinājumā ar šo pašu mēnesi 2016.gadā rūpniecības produkcijas izlaide palielinājās par 2,4%, bet eirozonas valstīs pieaugums bija 1,9%. Mēneša izteiksmē rūpnieciskā ražošana ES saglabājās stabila, bet eirozonā tā saruka 0,1%.

Gan mēneša, gan gada izteiksmē dati nav pieejami par Austriju, Beļģiju, Kipru, Luksemburgu, Portugāli un Slovākiju.

Foto: iStock

Saistītās tēmas: ESLatvijaRūpnieciskā ražošana

youtube icon
Abonēt youtube