Nav noslēpums, ka cūkgaļa ir laba un uzturvielām bagāta gaļa, turklāt Latvijas iedzīvotāju vidū tā arvien ir būtiski populārāka par citiem gaļas veidiem. Taču diemžēl produktu izvēles procesā mēs nereti aizmirstam pievērst uzmanību gaļas izcelsmei, kas būtiski ietekmē produkta kvalitāti. Arī uztura speciālisti aicina gaļu izvēlēties rūpīgi, lai nodrošinātu sevi ar uzturvielām bagātīgāko un labāko produktu.

Cūkgaļa – tradicionāls ēdiens latviešu virtuvē

Uzturvielām bagātā cūkgaļa jau vēsturiski ir bijusi viens no latviešiem nozīmīgākajiem produktiem. Turklāt tā arvien nezaudē savu goda vietu uz mūsu tradicionālā pusdienu un svētku galda – saskaņā ar jaunāko statistiku 2015. gadā viens Latvijas iedzīvotājs vidēji apēda aptuveni 38 kilogramus cūkgaļas, un tas nozīmē, ka tieši šo gaļu ēdam vairāk kā jebkuru citu.

Salīdzinājumam – Latvijā otrs maltītēs visvairāk izmantotais gaļas veids ir mājputnu gaļa, un tās patēriņš uz vienu cilvēku 2015. gadā bija vidēji 22 kilogrami, bet liellopu un teļa gaļas patēriņš – septiņi kilogrami.

Cūkgaļas produkcija jāizvēlas rūpīgi

Iegādājoties cūkgaļu, ir būtiski noskaidrot ne tikai produkta sastāvdaļas, bet arī gaļas izcelsmi un to, ar kādu atbildību gaļas ražotājs izturas pret cūku barošanu. Kā norāda zīmola “Rakvere” eksperti, kvalitatīvas cūkgaļas ražošanu ietekmē vairāki faktori, no kuriem vissvarīgākie ir saistīti ar cūku ģenētiku, barošanu un turēšanas apstākļiem.

““Rakvere” fermās vienlaikus aug aptuveni 95 000 cūku, kas gadā apēd apmēram 72 000 tonnu spēkbarības. Cūku barības sastāvs tiek rūpīgi uzraudzīts, tās kvalitāte tiek pārbaudīta laboratorijās, rūpējoties, lai barība nodrošinātu nepieciešamo enerģijas daudzumu, olbaltumvielas, aminoskābes, vitamīnus un minerālus. Tas viss neapšaubāmi ietekmē arī galaproduktu, kas nonāk uz galda,” teic “HKScan Latvia” Pārdošanas vadītājs Heino Lapiņš.

Piemēram, dzīvnieku barošanas plānam ir jābūt ļoti labi pārdomātam, un barošana ir jāorganizē tā, lai cūku maltīte saturētu visas mājlopiem nepieciešamās uzturvielas. Cūku barības bagātināšanai noteikti jāizmanto vairākas minerālas piedevas, vitamīni un enzīmi, kas visi ir nepieciešami barības uzturvērtības uzlabošanai un kvalitatīvas cūkgaļas ražošanai. Jo augstvērtīgāka barība cūkām tiek nodrošināta, jo labāka un kvalitatīvāka ir gaļa, ko lietojam uzturā. Attiecīgi, iegādājoties cūkgaļu, kuras izcelsme ir nezināma, ļoti iespējams, ka gaļa būs uzturvielām nabadzīgāka, turklāt arī tās garša var būt sliktāka.

Uztura speciāliste Lizete Puga uzsver: “Priecē, ka ražotāji aktualizējuši jautājumu par dzīvnieku labturību un gaļas kvalitāti, jo varu tikai piekrist – dzīvnieku uzturs ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē gaļas kvalitāti un visbeidzot arī patērētāju veselību. Izsenis jau zināms, ka latvietis ir liels cūkgaļas mīļotājs un tās patēriņš ir augsts. Salīdzinot ar cita veida gaļu, cūkgaļa ir daudzveidīga gan uzturvielu ziņā, gan arī tās garšas un pieejamo produktu klāstā. Tādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību tam, cik kvalitatīva ir šī gaļa, cik daudz un bieži to ēdam, kā gatavojam un kāds ir mūsu dzīves stils kopumā.”

 

Saistītās tēmas: cūkgaļaLatvijaPārtika

youtube icon
Abonēt youtube