Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un tā Ārzemju mākslas departaments Mākslas muzejs RĪGAS BIRŽA sadarbībā ar SIA “Forum Cinemas” kinoteātri “Kino Citadele” cikla “Izstādes uz kino ekrāna” ietvaros mākslas mīļotājiem un kino cienītājiem piedāvā iespēju četros seansos uz lielā ekrāna redzēt pasaules mēroga izstādes un mākslas kolekcijas no Londonas Nacionālās galerijas, Rijksmuseum Amsterdamā un Mauritshuis galerijas Hāgā, kā arī iepazīties ar slaveno vecmeistaru Leonardo da Vinči, Mikelandželo di Buonaroti, Rembranta van Reina, Johannesa Vermēra dzīvi un daiļradi.

Pirmais seanss gaidāms 1.jūnijā plkst.19.00, kad tiks demonstrēta dokumentālā filma “LEONARDO From the National Gallery London” (2017). Tā veidota balstoties uz izstādi “Leonardo da Vinči: Milānas galma gleznotājs”, kura bija aplūkojama Londonas Nacionālajā galerijā. Filma ļaus ne tikai baudīt izcilos mākslas darbus, ko ietvēra šī vērienīgā retrospekcija, bet arī uzzināt vairāk par Leonardo da Vinči (Leonardo da Vinci, 1452-1519) pēdējiem dzīves gadiem un to, kā viņš savā jaunradē un izgudrojumos iemiesoja renesanses laikmeta garu.

Otrais seanss “MICHELANGELO: Love and Death”, kas norisināsies 15. jūnijā plkst. 19.00, sniegs izdevību iepazīt itāļu ģēniju Mikelandželo di Buonaroti (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, 1475-1564) kā ambiciozu un kaislīgu personību. Mikelandželo bija virtuozs un harizmātisks mākslinieks, un tas izpaudās it visā: viņa skulptūrās, monumentālajos gleznojumos, attiecībās ar laikabiedriem, pat dzīves notikumos. 2017.gadā uzņemtajā dokumentālajā filmā mākslas kritiķi, eksperti un vēsturnieki parādīs šo renesanses dižgaru jaunā gaismā.

Trešais seanss “REMBRANDT” paredzēts 29.jūnijā plkst.19.00, aicinot neklātienē apmeklēt Londonas Nacionālo galeriju un Rijksmuseum Amsterdamā, lai ieskatītos abu muzeju ekspozīcijās un detalizēti aplūkotu Rembranta van Reina (Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1606-1669) audeklus. Nozīmīgākos darbus komentēs kuratori un vadošie mākslas vēsturnieki, kuri tuvāk pastāstīs arī par gleznotāja mūža gājumu, it sevišķi par pēdējiem gadiem, kas tiek uzskatīti par auglīgākajiem autora daiļradē.

Noslēdzošais seanss “GIRL WITH A PEARL EARRING” notiks 6.jūlijā plkst.19.00, paverot skatu uz Mauritshuis galerijas kolekciju Hāgā. Filmas autori cenšas atklāt dažādus noslēpumus, kas saistīti ar šo mīklaino gleznu un tās radītāju Johannesu Vermēru (Johannes Vermeer, 1632-1675). Kas bija šī meitene? Kā tapis minētais portrets un kāpēc tas tiek godāts? Lai rastu atbildes uz vairākiem jautājumiem, tiek analizēti arī citi meistardarbi, kas glabājas muzeja krājumā.

Filmas ne vien iemūžina izstādēs un kolekcijās redzamos eksponātus – tās ievada skatītājus izstāžu veidošanas aizkulisēs, ar vēsturnieku un dažādu speciālistu palīdzību rosinot izprast, ko mākslas darbi spēj vēstīt par saviem autoriem un laika periodu, kurā radīti.

Plašāka informācija par filmām un seansiem atrodama www.forumcinemas.lv un www.exhibitiononscreen.com.

FILMU PROGRAMMA:

1.jūnijs

LEONARDO From the National Gallery London (2017)

plkst. 19.00 Piedāvā Londonas Nacionālā galerija

No 2011. gada 9. novembra līdz 2012. gada 5. februārim Londonas Nacionālajā galerijā notika izstāde “Leonardo da Vinči: Milānas galma gleznotājs”, kurā bija apkopta lielākā daļa saglabājušos Leonardo da Vinči (Leonardo da Vinci, 1452-1519) gleznu. Filmu par šo izstādi veidojusi Fila Grabska godalgotā producēšanas kompānija “Seventh Art Productions”, bet ar vecmeistara darbu kolekciju skatītājus iepazīstina mākslas vēsturnieks un TV raidījumu vadītājs Tims Mārlovs.

Iemūžinot sajūsmu par šo grandiozo notikumu, filma piedāvā aizraujošu Leonardo da Vinči lielisko mākslas darbu izpēti. Tims Mārlovs sniedz personīgo skatījumu uz šedevriem un aicina iespaidos dalīties kuratorus, restauratorus un īpaši uzaicinātus viesus, starp kuriem ir aktrise Fiona Šova, mākslinieks Maikls Kreigs-Mārtins un dejotāja Debora Bulla. Leonardo da Vinči ir pazīstams kā, iespējams, visu laiku dižākais gleznotājs, taču viņa talantam nebija robežu. Filmā atspoguļots mākslinieka dzīvesstāsts, plašāk pievēršoties viņam kā sapņotājam un izgudrotājam no Klolisē pils (Ch?teau du Clos Lucé) Francijā, kur aizvadīti mūža pēdējie gadi, beigās secinot, ka da Vinči bijis īstens renesanses gara iemiesotājs.

Kategorija: izstāde uz ekrāna

Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

Piedāvā: Tims Mārlovs

Producents un režisors: Fils Grabskis

Režisors: Bens Hārdings

Filma angļu valodā. Bez subtitriem.

Garums: 1h 30 min. Vecuma ierobežojums: 12+

 

 

15.jūnijs

MICHELANGELO: Love and Death (2017)

plkst. 19.00 Mikelandželo di Buonaroti (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, 1475-1564) iespaidīgās skulptūras un monumentālie gleznojumi mums šķiet tik pazīstami, bet ko mēs patiesībā zinām par šo renesanses laikmeta ģēniju? Kas bija šis ambiciozais un dedzīgais cilvēks?

Virtuozā mākslinieka talants redzams visā, kam viņš pieskāries. Skaistie un tik dažādie mākslas darbi – Dāvida statuja, aizkustinošā “Pieta” Svētā Pētera bazilikā un autora meistardarbs – Siksta kapelas griestu gleznojums – joprojām liek elpai aizrauties.

Aptverot visus 89 mākslinieka dzīves gadus, filma “Mikelandželo: mīlestība un nāve” pēta viņa vētraino dzīvi, ceļojot cauri Eiropas muzeju zālēm, pa apbrīnojamajām kapelām un muzejiem Florencē, Romā un Vatikānā. Mēs cenšamies izprast šo harizmātisko personu, viņa attiecības ar laikabiedriem un vērtīgo mākslas pasaulei atstāto mantojumu. Apkopojot ekspertu viedokļus un paša Mikelandželo teikto, filma atklāj noslēpumaino cilvēku, kura dzīvi slavē līdz ar katru otas triepienu, ko viņš atstājis.

Uzziniet, kāpēc Mikelandželo, kura mākslai piemīt milzu spēks un ko apjūsmo visā pasaulē, – ir neapšaubāmi viens no dižākajiem renesanses un varbūt arī visu laiku māksliniekiem.

Kategorija: izstāde uz ekrāna

Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

Garums: 1h 30 min. Vecuma ierobežojums: 12+

 

 

29.jūnijs

REMBRANDT (2017)

plkst. 19.00 Piedāvā Londonas Nacionālā galerija un Rijksmuseum Amsterdamā

Katra Rembranta van Reina (Rembrandt Harmenszoon van Rijn, 1606-1669) izstāde tiek gaidīta ar nepacietību, bet šī iespaidīgā reprezentācija, ko rīko Londonas Nacionālā galerija sadarbībā ar Amsterdamas Rijksmuseum, ir vēl nebijis pasākums. Saņēmuši īpašu, privileģētu pieeju krājumam, filmas veidotāji atspoguļo vēsturisko projektu, vēstījumu par to papildinot ar Rembranta dzīvesstāstu un ekspozīciju tapšanas aizkulisēm abos pasaulslavenajos muzejos.

Izstādes centrā ir Rembranta dzīves pēdējo gadu svarīgākie notikumi, jo tieši šis laika posms uzskatāms par spožāko viņa daiļradē. Šedevri, kurus mākslinieks radījis šajā periodā, pieskaitāmi pie viņa nozīmīgākajiem darbiem, turklāt katrs no tiem ir tik dziļš un patiess, ka palīdz mums izprast, kāds cilvēks un gleznotājs bijis Rembrants.

Filmā aplūkoti visi svarīgākie izstādē redzamie mākslas darbi un intervēti īpaši uzaicināti viesi, tostarp kuratori un mākslas vēsturnieki. Daudzi uzskata Rembrantu par dižāko mākslinieku, kurš jebkad dzīvojis, un šī filma cenšas atklāt patiesību par leģendām apvīto vīru.

Kategorija: izstāde uz ekrāna

Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

Garums: 1h 37 min. Vecuma ierobežojums: 12+

 

 

6.jūlijs

GIRL WITH A PEARL EARRING (2017)

plkst. 19.00 Piedāvā Mauritshuis galerija Hāgā

Pēc lielus panākumus guvušās divu gadu ilgās pasaules turnejas “Meitene ar pērļu auskaru” atgriezusies mājās – iemīļotajā un tikko atjaunotajā Mauritshuis galerijā Hāgā, Nīderlandē. Garas rindas ar cilvēkiem, kas vēlas ieraudzīt jaunietes apburošo tēlu, 1,2 miljoni apmeklētāju Japānā – šī mākslas darba nebeidzamā pievilcība ir neapstrīdama.

Eleganti uzņemtā dokumentālā filma pēta neatrisinātās mīklas, kas saistās ar neparasto gleznu un tās noslēpumaino radītāju Johannesu Vermēru (Johannes Vermeer, 1632-1675). Kas bija šī meitene? Kā un kāpēc viņa gleznota? Kāpēc šis portrets ir tik iecienīts?

Kategorija: izstāde uz ekrāna

Žanrs: dokumentāla filma, izstāde

Filma angļu valodā ar subtitriem angļu valodā

Garums: 1h 30 min. Vecuma ierobežojums: 12+

 

 

 


 

Saistītās tēmas: IzstādesKinoMāksla

youtube icon
Abonēt youtube