Ziemeļkoreja un tās kodolieroču programma rada “draudus mums visiem”, sestdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss, aicinot starptautisko sabiedrību kopīgi strādāt šajā jautājumā.

“Tādēļ ir svarīgi, lai katrs no mums darītu savu darbu, pildot mūsu saistības un kopīgi strādājot, lai atbalstītu mūsu kopīgo mērķi – Korejas pussalas denuklearizāciju,” Matiss teica, sakot runu “Shangri-La” aizsardzības samitā Singapūrā.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja pirmdien izmēģināja vēl vienu ballistisko raķeti, lai gan ANO rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai veikt šādus izmēģinājumus. Phenjana kopš pērnā gada sākuma ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un desmitiem raķešu izmēģinājumu, tiecoties attīstīt raķeti, kas spētu transportēt kodolgalviņu uz ASV kontinentālo teritoriju.

“Režīma darbības ir izteikti nelikumīgas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām,” sacīja Matiss.

“Ir stipra starptautiska vienprātība, ka pašreizēja situācija nevar turpināties. Ķīnas pasludinātā denuklearizētas Korejas pussalas politika ir arī mūsu politika, kā arī Japānas un Korejas Republikas (Dienvidkorejas) politika,” teica Matiss.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš vēlēšanu kampaņas laikā bija bieži nosodījis Ķīnu, ir vērsies pie Pekinas, lai tā palīdzētu iegrožot Ziemeļkorejas ieroču programmu.

Matisam savā vizītē ir jāapliecina sabiedrotajiem, ka ASV var piemērot spiedienu uz Ķīnu saistībā ar tās teritoriālajām pretenzijām Dienvidķīnas jūrā, bet vienlaikus pārliecināt Pekinu, ka Ziemeļkorejas kontrolēšana ir arī tās drošības interesēs.

“Trampa administrāciju ir iedrošinājusi Ķīnas atjaunotā apņemšanās sadarboties ar starptautisko sabiedrību denuklearizācijas virzienā,” teica Matiss.

Viņš tomēr kritizēja Ķīnas darbības Dienvidķīnas jūrā, sakot, ka Pekina izrādījusi “nicinājumu” pret citu valstu interesēm.

Ķīna būvē mākslīgas salas uz sēkļiem un rifiem Dienvidķīnas jūras ūdeņos, uz kuriem pretendē arī citas valstis.

Foto: Reuters/Yuri Gripas

youtube icon
Abonēt youtube