Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) aizlieguši publiski paust atbalstu un izteikt simpātijas Katarai, par to paredzot līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu, trešdien ziņo AAE bāzētais laikraksts “Gulf News” un telekanāls “Al Arabiya”.

AAE, Bahreina, Ēģipte, Jemena un Saūda Arābija pirmdien paziņoja, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem. Gaidāms, ka arī šo valstu kuģi un lidmašīnas nedosies uz Kataru.

Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā “Musulmaņu brālība”, “Al Qaeda” un “Islāma valsts”, kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien nostājās piecu arābu valstu pusē, atzinīgi novērtējot attiecību saraušanu ar Kataru, taču vēlāk telefonsarunā ar Saūda Arābijas karali uzsvēra nepieciešamību pēc Persijas līča valstu vienotības.

“Gulf News” citē AAE ģenerālgubernatora sacīto, ka varasiestādes stingri vērsīsies pret visiem, kas izrādīs simpātijas pret Kataru, vai pret jebkuru, kas iebilst AAE politikai. Simpātijas un atbalstu Katari aizliegts paust gan mutiski, gan rakstiski, proti, jebkādā formā.

Par aizlieguma pārkāpšanu paredzēts līdz 15 gadiem ilgs cietumsods un vismaz 500 000 dirhemu (aptuveni 120 000 eiro) liela sodanauda.

Kopš piecas arābu valstis sarāva diplomātiskās attiecības ar Kataru šī tēma arābu pasaulē plaši apspriesta tviterī, kas ir sevišķi populārs Saūda Arābijā. Jautājums tiek plaši atspoguļots arī medijos.


Attēls: wikimedia

Saistītās tēmas: AAEKatara

youtube icon
Abonēt youtube