Latvijā šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn bija ceturtais lielākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ceturtdien publiskotie ES statistikas pārvaldes “Eurostat” pārskatītie dati, kas apkopoti par 25 bloka zemēm.

Saskaņā ar sezonāli izlīdzinātiem datiem Latvijas IKP pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar janvāri-martu pērn palielinājās par 4%. Tāds pats ekonomikas izaugsmes temps bijis Igaunijā, bet lielāks tas reģistrēts Rumānijā (+5,6%), Slovēnijā (+ 5%) un Lietuvā (+ 4,1%).

Gada izteiksmē IKP pirmajā ceturksnī pieaudzis visās 25 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati. Lēnākais IKP pieaugums gada izteiksmē bijis Grieķijā (+0,4%) un Francijā (+ 1%).

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā pirmajā ceturksnī gada izteiksmē reģistrēts IKP pieaugums par 1,7%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri-decembri ekonomikas izaugsme bijusi 0,6%.

Janvārī-martā salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu arī IKP pieaudzis visās 25 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati.

Latvijā IKP ceturkšņa izteiksmē pieaudzis par 1,6%. Lielāks pieaugums reģistrēts vien Rumānijā (+1,7%), bet nedaudz mazāks tas bijis Slovēnijā (+1,5%) un Lietuvā (+1,4%). Igaunijā – tāpat kā Spānijā un Slovākijā – ekonomikas izaugsme janvārī-martā salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu bijusi 0,8%.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri-decembri šogad janvārī-martā vislēnākā ekonomikas izaugsme bijusi Lielbritānijā (+0,2%), kā arī Grieķijā, Francijā, Itālijā, Nīderlandē un Zviedrijā (visās valstīs +0,4%).

Visas ES ekonomika pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu laikposmu pērn palielinājās par 2,1%, bet eirozonas IKP pieaugums gada izteiksmē bija 1,9%. Salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni janvārī-martā IKP pieaugums gan ES, gan eirozonā bija 0,6%.

Dati par Īriju, Luksemburgu un Maltu nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Foto: iStock

Saistītās tēmas: Eiropas SavienībaEkonomikas izaugsmeIKPLatvija

youtube icon
Abonēt youtube