No 12.jūnija Valsts asinsdonoru centrs (VAC) Rīgā, Sēlpils ielā 9, atsāks plazmaferēzes procedūras, aģentūru LETA informēja centra pārstāve Zane Mousavi.

Viņa skaidroja, ka iepriekš procedūras pārtrauktas, jo nepieciešamais daudzums – 8000 litri plazmas preparātu ražošanai – bija sagatavots. “Nodrošināt Latvijas ārstniecības iestādes ar pietiekamu plazmas preparātu daudzumu var tikai ar plazmas donoru palīdzību,” piebilda Mosavi.

Viņa pavēstīja, ka no plazmas tiek ražoti vērtīgi plazmas preparāti, tostarp albumīns un imūnglobulīns. Albumīns ar labiem rezultātiem tiek pielietots pacientiem ar samazināto albumīna daudzumu asinīs – pēcoperāciju periodā, ginekoloģijā, ķirurģijā, onkoloģijā,  kompleksā terapijā aknu saslimšanu gadījumos un citu smagu slimību ārstēšanai. Savukārt imūnglobulīna preparātā ir sakoncentrētas antivielas. Šo medikamentu lietderīgi lietot dažādu iedzimtu un iegūtu imūndeficīta stāvokļu gadījumos, bērniem un grūtniecēm ar smagām saslimšanām.

VAC informē, ka plazmu var nodot persona, kas atbilst donoru atlases vispārējiem kritērijiem un vismaz divas reizes ir ziedojusi asinis. Plazmas nodošanas procedūra ir droša un nekaitīga, un tās ilgums ir vidēji 40 minūtes. Procedūras norisi uzrauga kvalificēts medicīnas personāls, un procedūrai tiek izmantotas sterilas vienreizlietojamas sistēmas.

Tāpat plazmas donors saņem nelielu pārtikas paciņu, kompensāciju zaudētā asins apjoma atjaunošanai 17 eiro apmērā, kā arī Latvijas Darba likumā paredzēto brīvo atpūtas darba dienu.

youtube icon
Abonēt youtube