Pipars. Publicitātes foto

“Atklāti sakot – man bija nedaudz bail no asins nodošanas procesa, lai kļūtu par donoru. Lai arī manā tuvinieku lokā ir aktīvi ziedotāji, pats es spēru šo soli pavisam nesen,” atklāj kulinārijas blogeris Pipars.

Šobrīd viņš par savu baiļošanos vien iesmej.  “Nesaprotu, no kā baidījos! Turklāt ir tik neviltots gandarījums, ka tādejādi ir palīdzēts kādam līdzcilvēkam,” uzsver Pipars.

Viņš ir viens no vēstnešiem Valsts asinsdonoru centra (VADC) sociālajā kampaņā “”Supervaronis? Jā! Ikviens no mums!”, lai saviem vienaudžiem atgādinātu, cik būtisku darbu var paveikt dažās minūtēs – ziedojot asinis. Turklāt viņš ir gatavs personīgi pateikt paldies ikvienam donoram, sarūpējot gardu maltīti.

“Dažreiz mums vajag dzirdēt iedrošinājumu, atgādinājumu, ka “hei!” – savā gada plānā atceries arī noziedot asinis. No savas pieredzes varu apgalvot – tas nav absolūti nekas traks vai sāpīgs. Man patiešām patika šī pieredze. Jā, pēc procedūras bija neliels nogurums, bet pēc maltītes ieturēšanas spēks un enerģija atkal atgriezās. Šajā ziedošanas procesā nav jāiegulda nauda, bet tikai nedaudz savs laiks. Asinis ir katram no mums, bet vai tev ir vēlme glābt kāda dzīvību?! Tas ir tik vienkārši!”, skaidro Pipars.

Par “Supervaroni” kļuvusi arī influencere Iveta Sazonova-Jaunzeme. Viņa stāsta, ka par asins donori vēlējusies kļūt kopš 18 gadu vecuma, taču allaž gadījušās kādas aizķeršanās – “pirmo reizi mans svars bija par mazu, lai kļūtu par donoru, otru reizi bija zems hemoglobīns, bet trešo reizi māsiņa nevarēja atrast vēnu.

Taču tagad es ar lepnumu sevi varu saukt par donori – ar ceturto mēģinājumu man tas izdevās. Droši varu arī apgalvot, ka asinis nodošu arī turpmāk – man tas šķiet ļoti pašsaprotami. Liels paldies par šo izpratni varu teikt Sarmītei Lucaus, kura pasniedza pirmās palīdzības kursus topošajiem autovadītājiem Dobelē, arī man. Viņa ir aktīva donore un viņas vārdi par šo kustību bija tik iedvesmojoši, ka arī pēc gadiem es viņas sacīto esmu paturējusi prātā un, neskatoties uz vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem, ticēju, ka reiz arī savas asinis varēšu ziedot kāda cita cilvēka veselības vai pat dzīvības glābšanā,” norāda Iveta.

Viņa iedrošina arī citus paveikt šo svētīgo darbu. “Dažreiz jau attur bailes no nezināmā – kā būs. Es ieteiktu sākotnēji ar procedūras norisi iepazīties Valsts asinsdonoru centra mājas lapā. Kad ir iegūtas pamatzināšanas, tad arī nezināmais vairs nav tik biedējošs. Pati procedūra ir ļoti vienkārša. Nedaudz ilgāka nekā parasta asins nodošana analīzēm, ko, šķiet, ir veicis katrs no mums,” iedrošina Iveta.

Viņa kopā ar Piparu un vēl vairākām citām jauniešu vidū populārām personībām un VADC kampaņas vēstnešiem – Edart.lv veidotāju Edgaru Aivaru, influencerēm Elīzu Kupči un Undīni Ozoliņu – decembrī aicina, kā viņi paši dēvē, uz asins ziedošanas svētkiem.

Lai pievērstu asins ziedošanai lielāku uzmanību un aicinātu jauniešus pievienoties asinsdraugu lokam, kampaņas vēstneši organizēs sacensību, kurš vislabāk spēs motivēt savus sekotājus paveikt cēlu darbu. Donoram vajadzēs informēt, kura vēstneša komandai viņš vēlas būt piederīgs. Tāpat katrs no kampaņas vēstnešiem uzņemsies gādību par vienu īpašo izbraukumu, kurā aicinās apmeklēt savus sekotājus – par tiem papildu informācija būs gan VADC, gan influenceru sociālajos tīklos.

Katrs vēstnesis būs parūpējies, lai viņa tikšanās ar saviem sekotājiem būtu ar kādu odziņu. Piemēram, Pipars būs sarūpējis cienastu. Tiks grilētas desiņas, tās tiks pasniegtas kopā ar štovētiem kāpostiem, neizpaliks arī šokolāde un karstie dzērieni.

Lasiet arī: VIDEO | Ivo Fominam jauna dziesma par pagriezieniem dzīves ceļā

Šogad Latvijā līdz 1.novembrim asinis ziedojuši 30 994 cilvēki, bet pērn visa gada laikā – 32 741, informē Valsts asinsdonoru centrs.

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube