Naftas ieguves apjoms pasaulē nākamgad pārsniegs pieprasījumu, kas galvenokārt būs skaidrojams ar jēlnaftas ieguves apjoma pieaugumu ASV, negatīvi ietekmējot naftas eksportētājvalstu pūliņus palielināt cenas, trešdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

Dienu pēc tam, kad Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC pavēstīja, ka naftas ieguves apjoma kāpums ASV negatīvi ietekmē pūliņus līdzsvarot piegādes un pieprasījumu pasaules naftas tirgū, arī IEA norādīja, ka ASV ražotāju dinamisms varētu radīt problēmas eksportētājiem.

“Mēs sagaidām, ka 2018.gadā naftas ieguves apjoms ārpus OPEC valstīm pieaugs nedaudz straujāk par paredzēto pieprasījuma kāpumu pasaulē,” vēsta IEA.

Pēc vairākus mēnešus ilgušām nesaskaņām OPEC 30.novembrī vienojās pirmo reizi pēdējos astoņos gados samazināt jēlnaftas ieguves apjomu par 1,2 miljoniem barelu dienā – līdz 32,5 miljoniem barelu dienā. Šī vienošanās spēkā stājās 1.janvārī.

Neilgi pēc tam arī Krievija un vēl desmit valstis ārpus OPEC vienojās samazināt savu jēlnaftas ieguves apjomu par vairāk nekā pusmiljonu barelu dienā.

Savukārt sanāksmē maija beigās OPEC dalībvalstis un vienpadsmit citas naftas ieguvējvalstis nolēma pagarināt jēlnaftas ieguves apjoma samazināšanas vienošanās termiņu līdz 2018.gada 31.martam.

Taču straujais naftas ieguves apjoms ASV, ko galvenokārt veicina slānekļa naftas ieguvēji, palēnina tirgus līdzsvarošanas procesu, uzsver IEA.

Aģentūra prognozē, ka naftas ieguves apjoms valstīs ārpus OPEC nākamgad pieaugs par 1,5 miljoniem barelu dienā un sasniegs 59,7 miljonus barelu dienā.

IEA nesniedz prognozes par OPEC naftas ieguves apjomu nākamajam gadam, taču lēš, ka maijā tas veidoja 32,08 miljonus barelu dienā, kopējam naftas ieguves apjomam pasaulē pagājušajā mēnesī sasniedzot 96,69 miljonus barelu dienā.

Tajā pat laikā tiek prognozēts, ka naftas pieprasījums pasaulē 2018.gadā pieaugs par 1,4 miljoniem barelu dienā – līdz 99,3 miljoniem barelu dienā.

Foto: iStock

youtube icon
Abonēt youtube