Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) virzībā uz nodokļu reformas ieviešanu pieļāva taktisku kļūdu, sākotnēji solot “sirreāli labu” piedāvājumu, jo tagad koalīcijā panāktā vienošanās sagādājusi vilšanos atsevišķos sociālajos partneros.

To aģentūrai LETA sacīja “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, tēlaini to salīdzinot to teorētisku situāciju, “ja uzņēmums “Nike” būtu reklamējis botas, ar kurām varētu lidot, bet, tās nopērkot, izrādītos, ka šie apavi domāti vien skriešanai”.

Taujāts par Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pausto kritiku, ka nav ievēroti iepriekš panāktās vienošanās principi, politiķis komentēja vienu aspektu – ideju par darba spēka nodokļu pārlikšanu uz nekustamo īpašumu. Teorētiski tas būtu pareizi, taču jāņem vērā reālā situācija, kad, palielinot nekustamā īpašuma nodokli, dramatiski slikta situācija izveidosies tiem cilvēkiem, kuri vēsturiski dzīvo savos īpašumos un kuriem jau tagad ir grūtības samaksāt NĪN, vērsa uzmanību “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks.

Smiltēns kā pozitīvu milzu soli gaidāmajā reformā akcentēja to, ka no 2018.gada otrā pusgada tiks atcelti uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumi. Avansa maksājumus 2018.gada pirmajā pusgadā plānots vēl saglabāt 50% apmērā, lai stabilizētu šo izmaiņu ietekmi uz budžetu.

Politiķis pauda pārliecību, ka Saeima vasarā būs gatava sanākt uz ārkārtas sēdēm, lai lemtu par nodokļu reformas likumprojektiem.

Kā ziņots, vērtējot panākto vienošanos, “Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks 26.jūnijā žurnālistiem pauda viedokli, ka politiskajam spēkam ir izdevies panākt daudzus būtiskus uzlabojumus, no kuriem nozīmīgākais ir finansējums veselībai. Savā ziņā esot sakārtots jautājums par neatbilstoša budžeta deficīta nepieļaušanu, jo “Vienotība” vienmēr uzsvērusi, ka ilgtermiņā nav pareizi “iet dziļos parādos” konkrētu lietu finansēšanai, izteicās politiķis.

Partija kā pozitīvu “lēcienu uz priekšu” vērtē to, ka ar nodokļu reformas īstenošanu tiek celta minimālā alga, paaugstināts neapliekamais minimums un nodrošināta IIN progresivitāte. “Vienotība” ir aicinājusi sniegt precīzākus aprēķinus par nodokļu reformu, lai pēc pieprasījuma sasauktu politiskā spēka sanāksmes to apspriešanai.

Jau vēstīts, ka koalīcija vienojusies piedāvāt diferencēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes – ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā IIN likme būs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro – 23%, bet virs 55 000 eiro – 31%. Tajā pašā laikā lielo algu saņēmējiem netiks piemērots solidaritātes nodoklis.

youtube icon
Abonēt youtube