Veselības ministrija (VM), meklējot ģimenes ārstiem aizstājējus streika laikā, rīkojas pretlikumīgi, piektdien Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) preses konferencē pauda advokāte Solvita Olsena.

Streika komiteja, organizējot streiku, pamanījusi vairākus likuma pārkāpumus no VM un Nacionālā veselības dienesta (NVD) puses, skaidroja Olsena. Komiteja ir pārliecināta, ka VM neievēro streika noteikumus un cilvēktiesības streikot, tādā veidā parādot, ka uzskata, ka ģimenes ārsts nevar īstenot savas likumā noteiktās tiesības.

Olsena norādīja, ka Streika likums aizliedz iejaukšanos streikā. Savukārt VM un NVD biedējot streikotājus, sakot, ka viņiem streika laikā ir jāizpilda līgums ar valsti, kas ir pretrunā streika likumam.

Turklāt VM arī meklējot ārstus, kas aizstās streikotājus, bet, kā teica Olsena, tas aizliegts ar likumu, jo, notiekot streikotāju aizstāšanai, streikam zūd jēga.

Šādas VM un NVD darbības apdraud streiku pēc būtības, uzskata ģimenes ārsti. Ja šīs darbības netiks pārtrauktas, Streika komiteja vērsīsies tiesā, apliecināja Olsena.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāj Sarmīte Veide apliecināja, ka ģimenes ārsti streika laikā atradīsies praksēs un varēs piedāvāt pacientiem privātus maksas pakalpojumus, jo streiks attiecas tikai uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem.

Veide pastāstīja, ka prakses streika laikā būs atvērtas un pacientiem minimālo palīdzību sniegs māsas un ārsta palīgi.

Streiks ir beztermiņa un beigsies tikko būs panākta vienošanās par ārstu prasībām, teica Veide. Viņa pauda cerību, ka valdība asociāciju aicinās uz sarunām un par streika prasībām varēs vienoties.

Kā ziņots, VM arī sagaida, ka rezidenti tiks novirzīti uz slimnīcu uzņemšanas nodaļām ģimenes ārstu streika laikā. Kā ceturtdien žurnālistiem sacīja VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole, streika laikā rezidentiem nebūs jāpilda ģimenes ārstu funkcijas, bet gan jāstrādā savas kompetences ietvaros.

VM sagaida, ka rezidenti veiks savas kompetences darbu, ko viņi var darīt kā ārsti. Rezidenti var strādāt ārsta pamatspecialitātēs slimību diagnostikā un ārstēšanā, līdz ar to VM sagaida, ka rezidenti tiek vairāk novirzīti uz uzņemšanas nodaļām un atbalsta tos sertificētos dežūrārstus, kuri strādā uzņemšanas nodaļā.

Saistītās tēmas: ģimenes ārstiStreiksVeselības ministrija

youtube icon
Abonēt youtube