Tuvojoties jaunajam mācību gadam, projekta Pirmie Latvijas 100 km kosmosāietvaros zinātkāres centrs ZINOO un mobilo sakaru operators Latvijas Mobilais Telefons (LMT) izsludina interaktīvu konkursu 4.-11. klašu skolēniem – Latvijas kosmosa klase.Konkursa mērķis ir veicināt skolu jauniešu interesi par tehniskajām un dabas zinātnēm, kā arī kosmosa izpēti.

Jau ziņots, ka, neskatoties uz līdzšinējiem izglītības iestāžu centieniem vairot skolēnu interesi par eksaktajām un dabas zinībām, jauniešu zināšanas šajās jomās ir vājākas, nekā, piemēram, kaimiņvalstu skolēniem un lielākā daļa, uzsākot studijas augstskolā, izvēlas apgūt kādu no profesijām sociālo zinātņu jomā. Tādēļ Latvijā jau ilgstoši trūkst augsti kvalificētu dabaszinātņu, informācijas tehnoloģiju un inženierzinātņu speciālistu, turklāt prognozēts, ka šajās nozarēs darbaspēka trūkums nākotnē turpinās palielināties.

“Mums, latviešiem, ir tautasdziesma, kas skan – “Saulīte iebrauca ābeļu dārzā, deviņi ratiņi, simts kumeliņi”. Kā zināms, skaitlim 100 latviešu folklorā ir simboliska nozīme – tas ir pats lielākais skaitlis, kas pieminēts sentēvu Dainās. Šī skaitļa spēks kalpo par iedvesmu arī mūsdienās – ne velti tieši 100 km augstumā virs zemes sākas atklāts kosmoss. Sagaidot savas valsts simtgadi, latvieši ir apņēmušies uzbūvēt raķeti, kas spēs sasniegt šo simbolisko attālumu un atklātu kosmosu. Es aicinu ikvienu skolotāju pieteikt savu klasi izglītojošajā konkursā, kas tapis šī projekta ietvaros un kura mērķis ir iedvesmot jauno paaudzi pieņemt pašus pārdrošākos izziņas izaicinājumus,” aicina bijusī Latvijas Republikas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura, atsaucoties projekta organizatoru aicinājumam, kļuvusi par Pirmie Latvijas 100 km kosmosā patronesi.

Konkursa Latvijas kosmosa klaseietvaros plānots ar atraktīviem uzdevumiem nostiprināt 4.-11. klašu skolēnu zināšanas eksaktajās un dabas zinātnēs, kā arī attīstīt viņu spējas pētniecībā, projektu plānošanā un tehniski radošu risinājumu izstrādē. Konkursa dalībniekiem, kuru skaitam katrā komandā vajadzēs būt vismaz 10 bērni, tiks doti tādi tehniski uzdevumi kā, piemēram, pašu spēkiem izplānot un uzbūvēt raķeti, iemūžinot tās tapšanas procesu un visu komandas dalībnieku iesaisti video. Iedrošinot jauniešus nebaidīties no izaicinājumiem un apgūt tehniskās profesijas, projekta autori ikvienam konkursa dalībniekam nodrošinās nebijušu iespēju izzināt kosmosa izpētes aizkulises un klātienē vērot Latvijas pirmās kosmosa raķetes startu 2018. gadā.

“Par spīti tam, ka daudzi latviešu zinātnieki un inženieri jau gadu desmitiem veiksmīgi strādā kosmosa izpētes industrijā, piedaloties dažādos nozīmīgos starptautiskos projektos, Latvijā joprojām pastāv maldīgs priekšstats, ka šajā jomā būtiskus ieguldījumus ir snieguši tikai pasaules vareno valstu zinātnieki. Sagaidot mūsu valsts simtgadi, vēlamies parādīt, ka latvieši ir gudra un zinātkāra nācija, kas pat tik sarežģītā nozarē kā kosmosa izpēte var stāvēt līdzās tādām lielvalstīm kā ASV, Krievija vai Francija. Tādēļ projekta Pirmie Latvijas 100 km kosmosā ietvaros esam apņēmušies ne tikai uzbūvēt Latvijas pirmo kosmisko raķeti, kas sasniegs atklātu kosmosu, bet arī iedrošināt, ieinteresēt un iedvesmot jauniešus kosmosa izpētē, apliecinot, ka šī ir nozare, kurā Latvijai ir apskaužams intelektuālais potenciāls,” stāsta projekta un konkursa idejas autors, zinātkāres centra ZINOOvadītājs Pauls Irbins.

Izglītības iestādes un to audzēkņi ar konkursa Latvijas kosmosa klasenorises gaitu un noteikumiem tiks iepazīstināti 9. septembrī, kad Cēsu lidlaukā norisināsies pasākums visai ģimenei Kosmosa diena. Plašāka informācija pieejama: http://www.zinoo.lv/latvijaskosmosarakete/kosmosa/

Par projektu Pirmie Latvijas 100 km kosmosā:

2018. gadā kosmosā dosies pirmā Latvijā radītā raķete, kurai pa spēkam būs sasniegt 100 km augstumu, tādējādi apliecinot Latvijas potenciālu nākotnē ierindoties starp kosmosa izpētes lielvalstīm. Projekts Pirmie Latvijas 100 km kosmosā, kura ietvaros norisinās darbs pie raķetes izstrādes, ir zinātkāres centra ZINOO un LMT iniciatīva, kuru atbalsta Rīgas Tehniskā universitāte, Elme Messer, kā arī LR Aizsardzības ministrija.

Saistītās tēmas: kosmoss

youtube icon
Abonēt youtube