Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) šodien plkst.17 notiks mākslinieka Fridriha Milta gleznu izstādes atklāšana, aģentūru LETA informēja LNMM izstāžu kuratore Dace Lamberga.

Milts dzimis 1906.gada 21.decembrī amatnieka ģimenē Rīgā. Jaunais mākslinieks 1927.gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā Figurālās glezniecības meistardarbnīcā, kur studēja Jāņa Roberta Tillberga un Ģederta Eliasa vadībā. Viņš gleznoja gan Latvijas mākslā veicināto zemnieku dzīves tematiku, gan portretus un aktus, bet 30.gadu beigās aizrāvās ar pasteļa tehniku.

Kad Otrā pasaules kara frontes līnija skāra Latviju, mākslinieks ar ģimeni devās bēgļu gaitās uz Vāciju. Kopā ar citiem gleznotājiem Milts rīkoja izstādes Ziemeļvācijā, bet 1951.gadā Lībekā, viņš atklāja savu personālizstādi. Pēcāk Milts devās uz Ņujorku, kur kļuva par mājas uzraugu “Elles ķēķī”, Manhetenas ostas rajonā. “Par Elles ķēķa fenomenu apcerēts galvenokārt saistībā ar dzejniekiem Linardu Taunu un Gunāru Saliņu, taču tieši Milta pagraba darbnīca izveidojās par leģendām apvītu latviešu radošās bohēmas centru,” sacīja Sujunšalijeva.

Manhetenā mākslinieks nodzīvoja gandrīz 40 gadus, vienlaikus ar portretiem, Meksikas ainavām un klusajām daba, nemitīgi gleznojot Ņujorkas debesskrāpju siluetus.

Foto: publicitātes foto

youtube icon
Abonēt youtube