Šodien plkst.14 Saeimā tiks iesniegta vairāk nekā 11 200 Latvijas iedzīvotāju parakstītā iniciatīva, kas aicina likvidēt iespēju deputātiem atturēties balsojumus, aģentūru LETA informēja platformas “ManaBalss.lv” pārstāve Annija Emersone.

Patlaban Saeimas kārtības rullis ļauj deputātiem balsot “par”, “pret” vai “atturēties”. Iesniegtā iniciatīva aicina no kārtības ruļļa svītrot iespēju “atturēties”.
Iniciatīvas līdzautors, žurnāla “Ir” žurnālists Pauls Raudseps norāda, ka šāda iespēja ir nepareiza un maldinoša, tāpēc tiek rosināts to likvidēt.
Viņš klāsta, ka deputātu darbs ir pārstāvēt tautu lēmumu pieņemšanas procesā – izstrādājot likumus, apstiprinot amatpersonas, lemjot citus jautājumus. Atturēties nozīmē ne tikai atzīt, ka deputāts ar uzdevumiem netiek galā, bet arī maldināt vēlētājus par savu faktisko nostāju, pārliecināts Raudseps.

Iniciatīvas autori ierosinājuši no Saeimas Kārtības ruļļa 139.panta 1.daļas pēdējā teikuma – “Par klātesošiem balsošanā uzskatāmi tie deputāti, kas balsojuši “par”, “pret” vai “atturas”” – svītrot vārdus “vai atturas”. Līdz ar to visus Saeimas lēmumus pieņemtu ar “par” balsu vairākumu vai noraidītu ar “pret” balsu vairākumu.
Daudzos parlamentos, tai skaitā valstīs ar gadsimtiem ilgām demokrātijas tradīcijām, deputātiem nav iespēju izlikties, ka atturas, bet faktiski balsot pret. Apvienotās Karalistes, ASV, Austrijas, Īrijas, Kanādas, Maltas, Nīderlandes, Slovēnijas un Austrālijas parlamentos nav iespēju balsot “atturas”. Dānijas un Zviedrijas deputātiem ir iespēja atturēties, bet lēmumu izšķir tikai “par” un “pret” balsis, stāsta Raudseps.

Kopš iniciatīvas publicēšanas vietnē “Manabalss.lv” pērnā gada 2.februāri iniciatīvu atbalstījuši vairāk nekā 11 200 cilvēki.

Kā ziņots, ar šādu pašu ierosinājumu šogad nāca klajā Latvijas Reģionu apvienība (LRA). Saeima aprīļa sākumā nolēma to nenodot izskatīšanai komisijās.
Patlaban Saeimas Kārtības rullis paredz, ka deputāti, balsojot par likumprojektiem, priekšlikumiem, patstāvīgiem priekšlikumiem un lēmumiem var balsot “par”, “pret” vai “atturas”. Balsojums “atturas” ir atturēšanās pēc formas, bet “pret” pēc būtības. Satversmes 24.pantā noteikts, ka “Saeima, izņemot Satversmē sevišķi paredzētos gadījumus, taisa savus lēmumus ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu,” tas nozīmē, ka neviens deputāta balsojums nav neitrāls. Saeimā, lai pieņemtu lēmumu, balsīm “par” jābūt vairāk nekā balsīm “pret” un “atturas” kopā. Tas nozīmē, ka balsojums “atturas” faktiski ir balsojums “pret”, pauda LRA pārstāvji.

youtube icon
Abonēt youtube