Veselības inspekcija (VI) aicina spēcīgo lietavu skarto teritoriju iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību uzturā lietojamā dzeramā ūdens kvalitātei, aģentūru LETA informēja inspekcijā.

Īpaši piesardzīgiem ir jābūt iedzīvotājiem, kuri izmanto vietējās ūdens ieguves vietas un dzeramo ūdeni ņem no seklām akām un spicēm. Centralizēto ūdensapgādes sistēmu klienti var justies drošāk, jo pazemes urbumi ir vairāk aizsargāti un ūdens piegādātāji rūpējas par ūdens ņemšanas vietu aizsardzības pasākumu ievērošanu, norādīja VI.

Speciālisti skaidro, ka spēcīgo lietavu laikā vietējās dzeramā ūdens ieguves vietas var tikt piesārņotas ar virszemes ūdeņiem, nereti arī ar kanalizācijas ūdeņiem. Šāda ūdens lietošana uzturā bez apstrādes var izraisīt veselības problēmas.

Tāpēc VI aicina iedzīvotājus plūdu skartajos rajonos plūdu laikā un arī pēc plūdu beigām lietot uzturā vārītu ūdeni vai fasētu ūdeni.

Pēc plūdu seku novēršanas ir nepieciešams veikt pasākumus vides atveseļošanai, piemēram, aku, pagrabu un citu piesārņotu vietu attīrīšanu (izsmelšanu) un dezinfekciju. Akas ūdens pārbaude ir jāveic pašiem iedzīvotājiem. Ja ir aizdomas, ka akas ūdenī var būt nokļuvušas dažādas ķīmiskās vielas vai fekālais piesārņojums, ieteicams veikt ūdens analīzes laboratorijā.

youtube icon
Abonēt youtube