Labdarības maratonā “Dod Pieci”, kas norisināsies decembrī, saziedotie līdzekļi tiks novirzīti atbalsta programmai “Plecs”, kas no 2018.gada sniegs emocionālu un praktisku palīdzību vecākiem, kuri vēlas uzņemt bērnus no bērnu nama, aģentūru LETA informēja Latvijas Radio (LR) pārstāve Ilze Zvaigzne.

“Plecs” sniegs dažāda veida palīdzību, lai maksimāli atvieglotu bērnu namos nonākušo bērnu nokļūšanu ģimenēs, kuras tos vēlas uzņemt. Izmantojot “Ziedot.lv” infrastruktūru un pieredzi, “Plecs” strādās ciešā sadarbībā ar citām šīs jomas nevalstiskajām organizācijām, kā arī valsts un pašvaldību institūcijām.

“Dod Pieci” ziedošanas mērķis šodien tiks svinīgi izziņots arī Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un viņa kundzes Ivetas Vējones rīkotajā pieņemšanā audžuģimenēm, adoptētājiem un aizbildņiem, kas no plkst.13 noritēs Rīgas pils Svētku zālē.

“Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta norāda, ka “Dod Pieci” šogad no ikgadēja sabiedriskā medija organizēta labdarības maratona sasniedzis valstiski nozīmīgas iniciatīvas statusu, ko atbalsta arī Labklājības ministrija, Latvijas valsts simtgades birojs un “SEB banka”. Viņas ieskatā “Plecs” ir vieta, ar kuru sākt, lai mazinātu bērnu nonākšanu bērnu namos.

Labdarības maratona laikā no “Latvijas Radio 5” (“Pieci.lv”) ētera dīdžeji Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Aleksis Vilciņš nedēļu dzīvos un strādās īpašā stikla studijā, atskaņojot klausītāju par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Šogad stikla studija pirmo reizi atradīsies Doma laukumā līdzās tradicionālajam Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam.

“Dod Pieci” stikla studiju ik dienu apciemos Latvijā pazīstamas personības un ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies Latvijas pazīstamākie mūziķi. “Dod Pieci” norisei varēs sekot līdzi 24 stundas diennaktī “Pieci.lv” ēterā, tiešsaistē vietnēs “dodpieci.lv” un “lsm.lv”, kā arī ik vakaru Latvijas Televīzijas (LTV) kanālos.

No šodienas ikviens var ziedot jebkurā paša izvēlētajā apmērā “Ziedot.lv” mājaslapā. Tāpat no šodienas un visu labdarības maratona norises laiku ziedot iespējams, zvanot uz labdarības tālruni 90067005. Maksa par zvanu 1,42 eiro.

Savukārt no 4.decembra dziesmu par minimālo ziedojumu piecu eiro apmērā varēs pieteikt “Dod Pieci” mājaslapā “dodpieci.lv”.

Ziedojumu varēs veikt arī ziedojumu kastītē, kas atradīsies “Dod Pieci” stikla studijā jau pirms labdarības maratona sākuma, kā arī “Dod Pieci” informācijas centrā, kas Doma laukumā darbosies no 17.decembra līdz 23. decembrim.

Kā ziņots, LR sadarbībā ar LTV un labdarības organizāciju “Ziedot.lv” šogad decembrī ceturto gadu organizēs labdarības maratonu “Dod Pieci”, lai aicinātu sniegt atbalstu bērnunamos augošajiem bērniem.

Latvijā ik gadu vidēji 1500 bērnu dzīvo bērnunamos un pēdējo mēnešu laikā gan sabiedriskā medija projektā “Sistēmas bērni”, gan citos masu medijos spilgti izgaismotas problēmas, ar kurām saskaras bērnunamu audzēkņi. Līdz ar to labdarības maratona laikā paredzēts aktualizēt Latvijas bērnunamos valdošo situāciju un nepieciešamību dot bērnunamu bērniem iespēju augt pilnvērtīgās ģimenēs.

Pērn labdarības maratons “Dod Pieci” aicināja sabiedrību ziedot vēža skarto cilvēku atbalstam, lai palīdzētu nodrošināt psihosociālo rehabilitāciju onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem. Tolaik tika saziedota līdz šim lielākā summa “Dod Pieci” vēsturē – 190 910 eiro, nodrošinot iespēju sarīkot 21 nometni onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem psihosociālā atbalsta saņemšanai. Šā gada laikā nevalstiskā organizācija “Dzīvības koks” par saziedotajiem līdzekļiem līdz šim sarīkojusi 18 nometnes, kurās 360 vēža skartie cilvēki varēja saņemt dažādu nozaru speciālistu konsultācijas un palīdzību. Par atlikušo summu tiks rīkotas vēl trīs nometnes, no kurām viena sāksies svētdien, 8.oktobrī.

Labdarības maratons “Dod Pieci” ir daļa no starptautiska projekta “Serious Request”, kura ietvaros dažādās Eiropas valstīs ik gadu notiek vairāki labdarības maratoni. Pirmā “Dod Pieci” stikla studija darbojās 2004.gada pirmssvētku laikā Nīderlandes pilsētā Utrehtā.

Pirmajā labdarības maratonā “Dod Pieci” 2014.gada decembrī tika saziedoti 64 550 eiro, kas nodrošināja Ziemassvētku dāvanas vairāk nekā 5000 trūcīgo un vientuļo Latvijas sirmgalvju, savukārt 2015.gadā – 135 546 eiro, kas sniedza asistenta atbalstu vairāk nekā 50 ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām.

youtube icon
Abonēt youtube