ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis Ķīnu, ka Japāna varētu ņemt lietas savās rokās, ja netiks atrisināta Ziemeļkorejas draudu problēma.

Tramps ar šādiem izteikumiem nāca klajā pirms došanās savā pirmajā vizītē uz Āziju.

Paredzams, ka Ziemeļkorejas kodolieroču un ballistisko raķešu draudi būs viens no galvenajiem tematiem, Trampam tiekoties ar Japānas, Dienvidkorejas, Ķīnas, Vjetnamas un Filipīnu vadītājiem 12 dienu Āzijas brauciena laikā.

“Japāna ir karotāju nācija, un es saku Ķīnai un visiem pārējiem, kas klausās, jums diezgan drīz būs lielas problēmas ar Japānu, ja ļausiet tam turpināties ar Ziemeļkoreju,” telekanālam “Fox News” sacīja Tramps.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe vēlas grozīt pēc Otrā pasaules kara ASV uzspiesto pacifistisko konstitūciju, kas ārkārtīgi ierobežo Japānas bruņoto spēku darbību.

Tomēr Tramps arī sacīja, ka Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins bijis “diezgan kolosāls” Ziemeļkorejas jautājumā un Ķīna palīdz.

Pēc Trampa kritikas par pārāk pielaidīgu attieksmi pret Ziemeļkoreju, Ķīna ieviesusi stingrākas ANO sankcijas pret Phenjanu, un Sji attiecības ar Trampu ir uzlabojušās.

Ignorējot ANO rezolūcijas, Ziemeļkoreja aizvadītā gada laikā ir sarīkojusi divus kodolizmēģinājumus un neskaitāmus ballistisko raķešu izmēģinājumus. ANO Drošības padome septembrī pēc Phenjanas pēdējā kodolizmēģinājuma paplašināja tai piemērotās sankcijas.

Saistītās tēmas: Donalds TrampsJapānaĶīna

youtube icon
Abonēt youtube