Atbilstoši joprojām spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem šā gada 15.decembris ir datums, līdz kuram nodokļu maksātāji var vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (VID), lai atteiktos vai pieteiktos mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusam, aģentūru LETA informēja VID.

Dienests aicina pieņemt lēmumu par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statusa saglabāšanu vai atteikšanos no tā, izvērtējot likumdošanas izmaiņas, kas stāsies spēkā nākamgad.

No 2018.gada 1.janvāra maksimālais mikrouzņēmumu gada apgrozījums būs 40 000 eiro. Likuma pārejas noteikumos paredzēti īpaši nosacījumi tiem nodokļu maksātājiem, kuru apgrozījums 2018. vai 2019.gadā nepārsniedz 52 000 eiro. 2018. un 2019.gadā šādi mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji būs tiesīgi nepiemērot 20% mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi apgrozījuma ierobežojuma pārsniegumam virs 40 000 eiro, ja to apgrozījums 2017.gadā vai 2016.gadā pārsniedza 40 000 eiro.

Izmaiņas arī paredz, ka turpmāk mikrouzņēmuma darbinieks varēs strādāt tikai vienā mikrouzņēmumā. No 2018.gada 1.janvāra VID vairs nereģistrēs mikrouzņēmuma darbinieku kā darba ņēmēju mikrouzņēmumā, ja tas būs nodarbināts citā mikrouzņēmumā. Ja MUN maksātāja darbinieki, kuri 2017.gada 31.decembrī būs nodarbināti vairākos mikrouzņēmumos vienlaikus, šādā veidā tiks nodarbināti arī 2019.gadā, aprēķinot mikrouzņēmumu nodokli, papildus aprēķinātajai 15% MUN likmei pieskaitīs divus procentpunktus par katru šādu darbinieku un no 2020.gada tas zaudēs MUN maksātāja statusu.

Pieteikumus var aizpildīt brīvā formā un nosūtīt VID pa pastu vai iesniegt VID elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) kā nestrukturētu dokumentu. Esošajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuri arī nākamgad vēlas saglabāt šo statusu, pieteikums VID nav jāsniedz.

Plašāka informācija par izmaiņām mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanā pieejama VID tīmekļa vietnē un VID informatīvajā materiālā. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā VID aicina zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 6712000, izvēloties pirmo tēmu “Nodokļi”, konsultēties klātienē ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī uzdot savu jautājumu VID mājaslapas sadaļā “Kontakti/Uzdot jautājumu VID”.

youtube icon
Abonēt youtube